В Україні змінилися правила перетину кордону

При в'їзді до країни українці та іноземці повинні здати тест на коронавірус
Головне
В Україні змінилися правила перетину кордону
кордон, пункт пропуску Фото: dpsu.gov.ua
5 Серпня 2021, 07:04
читать на русском

В Україні відсьогодні почали діяти нові правила перетину кордону.

Про це йдеться в урядовій постанові "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".

Нові правила перетину кордону вводяться з 5 серпня, щоб зменшити ризик поширення штаму "Дельта". Тепер при в'їзді до країни українці та іноземці повинні здати тест на коронавірус.

Виняток становитимуть громадяни України, які зробили хоча б одне щеплення від "ковіду", та мешканці інших країн із "сертифікатами".

Для невакцинованих (вакцинами, що схвалені ВООЗ) подорожуючих з Росії та Індії (якщо перебували у країні більш як 7 днів) обов'язковою буде самоізоляція.

Відтепер діють наступні терміни самоізоляції:

  • 14 днів для осіб, які прибули з Росії або Індії, якщо вони перебували там довше тижня протягом останніх 14 днів (починається з моменту перетину кордону).
  • 10 днів для іноземців та українців (починається через 72 години після перетину кордону, під контролем додатку "Вдома").

Тим часом в МВС України нагадали, що порушників правил перебування в Україні знову штрафуватимуть

7 серпня набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2021 р. № 757 "Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2020 р. № 259".

Внесені зміни скасовують норму постанови Кабміну, відповідно до якої всі іноземці, які порушили термін перебування на території України в період або внаслідок установлення карантину, звільнялися від адміністративної відповідальності за ст. 203 КУпАП.

Після набуття чинності постановою, з 7 серпня 2021 року, від адміністративної відповідальності звільнятимуться виключно ті іноземці, які не мали можливості виїхати за межі України або не змогли звернутися до відповідних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування в Україні з обставин, спричинених карантином, - кажуть в МВС.

Санкція статті 203 КУпАП визначає застосування штрафу у розмірі від 1 700 грн до 5 100 грн.

Нагадаємо, що при в'їзді на підконтрольну Україні територію через КПВВ Донбасу і на адмінкордоні з Кримом невакциновані громадяни здаватимуть експрес-тест на антиген коронавірусу.

Читайте також