В Україні змінився облік газу: чи вплине це на платіжки

Витрати природного газу розраховуватимуть у кіловат-годинах
Головне
В Україні змінився облік газу: чи вплине це на платіжки
Газова плита (фото: УНІАН)
8 Лютого 2022, 08:07
читать на русском

Вже навесні Україна переходить на облік газу в одиницях енергії.

Про це нагадали у ТОВ "Оператор ГТС України".

Зазначається, що перехід на європейські правила обліку газу у кіловат-годинах відбудеться у травні.

Оператор ГТС повідомляє, що цей перехід покликаний забезпечити подальшу інтеграцію України до Європейського ринку газу та спростити бізнес-процеси для замовників послуг транспортування.

Купівля газу в Європі, його подальше транспортування, розподіл та постачання буде здійснюватись в однакових одиницях, - йдеться у повідомленні.

Також перехід на європейські правила обліку газу означатиме:

  • справедливе ціноутворення – за обсяг отриманої енергії, а не за обсяг переданого газу. Енергетична цінність природного газу різна в залежності від регіону та змінюється в часі в залежності від джерела надходження (імпорт, підземні сховища газу, видобувні компанії, тощо);
  • уніфікацію одиниць вимірювання для різних видів енергії ( наприклад газу та електричної енергії). Це питання енергоефективності, економії ресурсів та раціонального та прозорого вибору Споживача між різними джерелами отримання енергії.

Експерт з енергетичних питань Олексій Хабатюк в етері "Українського радіо" зазначив, що зміна обчислення газу не вплине на платіжки. Також користувачам не треба буде міняти лічильники.

Хабатюк каже, що перерахунок буде здійснюватися за допомогою математичних формул і коефіцієнтів:

Буде братися той самий обсяг в метрах кубічних, який видно на лічильнику, перемножуватися на коефіцієнт, щоб перевести це до стандартних умов, а потім множитися на калорійність природного газу, яку на сьогодні вимірює оператор газотранспортної системи у кіловат-годинах на метр кубічний. В результаті з’явиться цифра, скільки кіловат-годин спожив споживач, і ця цифра потім буде фігурувати у рахунку за природний газ.

Дотепер, нагадаємо, облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії. Це призводило до певних адміністративних труднощів при оформленні імпортованого природного газу із країн ЄС чи його закачуванні до газосховищ у режимі митного складу.

Читайте також

1