В Україні змінять систему обліку газу

Замість кубометрів вводяться енергетичні одиниці
Важливо
В Україні змінять систему обліку газу
Газові вентилі Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy/4579
7 Листопада 2021, 10:36
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (№ 2553).

Як повідомляє пресслужба парламенту, ухвалено закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії.

Закон передбачає виконання зобов’язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, виконуючи положення дорожньої карти імплементації актів законодавства Енергетичного Співтовариства у сфері енергетики, а саме переходу на європейські стандарти обліку газу в енергетичних одиницях, що продиктовано Директивами 32/ЄС про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги" та 73/ЄС про спільні правила внутрішнього ринку природного газу.

Як зазначається в пояснювальній записці, облік природного газу в Україні здійснюється у кубічних метрах, натомість в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії. При цьому, вже на сьогодні існують певні адміністративні труднощі при оформленні імпортованого природного газу із країн ЄС чи його закачуванні до гахосховищ у режимі митного складу.

Тому депутати вирішили обчислювати облік природного газу в енергетичних одиницях, "оскільки забезпечується більш коректне та справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств та стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу у порівнянні з іншими енергоносіями".

Передбачено, що розрахунки за кубометри спожитого газу нівелюють права споживача не сплачувати за неякісний газ або сплачувати його меншу вартість.

Нагадаємо, у березні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо продовження термінів встановлення лічильників газу споживачам, які використовують його для приготування їжі.

Читайте також