В Україні знову дозволили обмін російських рублів

Українці можуть продати/обміняти російські та білоруські рублі до останнього дня поточного року
В Україні знову дозволили обмін російських рублів
8 Лютого 2024, 06:29
читать на русском

Національний банк встановив строки безготівкового продажу (обміну) російських/білоруських рублів до 31 грудня 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба фінансового регулятора.

Зазначається, що такі операції здійснюватимуться, якщо банками-нерезидентами (окрім банків-резидентів РФ і Білорусі та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи згідно із ЗУ "Про санкції"), у яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських/білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалено рішення про конвертацію (обмін) російських/білоруських рублів на іншу валюту.

Також такі операції здійснюватимуться, якщо продаж (обмін) російських/білоруських рублів може бути здійснено за заявою клієнта банку один раз за кожним із видів валюти – російських рублів і білоруських рублів.

Нацбанк уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами встановлених граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, яку ввозять в Україну як гуманітарну допомогу з 1 грудня 2023 року. Ці зміни набули чинності з 7 лютого.

Варто нагадати, що постановою НБУ № 18 від 24 лютого 2022 року було заборонено будь-які грошові операції з російським і білоруським рублем, проте в листопаді 2023 року Верховна Рада зробила виняток для одноразового безготівкового продажу рублів.

Нагадаємо, Національний банк України з 1 грудня 2023 року скасував низку обмежень на валютному ринку. Зміни стосуються як підприємств, так і громадян.

Читайте також