В Україні зросли розміри пенсійного збору при першій реєстрації авта

Сума збору становитиме від 3 до 5 відсотків вартості машини
В Україні зросли розміри пенсійного збору при першій реєстрації авта
Автомобіль, євробляхи фото: pexels
5 Січня 2023, 09:09
читать на русском

В Україні з 1 січня збільшився збір за обов'язкове державне пенсійне страхування за першої реєстрації легкового автомобіля, який прив'язаний до прожиткового мінімуму.

Про це повідомляє  Autoconsulting.

З 1 січня при першій реєстрації автомобіля на території України незалежно від того, нова машина чи уживана, необхідно сплатити певну вартість збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Розмір встановлюється у таких розмірах:

  • 3% – якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Об'єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.

Таким чином, з 1 січня, якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 442 860 грн, необхідно заплатити 3% від вартості; понад 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн - стягується 4%; понад 778 360 грн – оплачується 5%.

Нагадаємо, в Україні відклали запровадження обов'язкового техогляду авто до закінчення повномасштабної війни, а ось 25 тисяч гривень податку на автомобіль у 2023 році деяким доведеться заплатити. Це стосується машин не старших за п'ять років, вартість яких становить понад 2,512 млн грн (375 мінімалок).

Читайте також