В Україні з’явиться конкурентний ринок річкових перевезень вантажів

Зеленський підписав закон про внутрішній водний транспорт
Головне
В Україні з’явиться конкурентний ринок річкових перевезень вантажів
Судно (фото: facebook.com/KyivRiverStation)
30 Грудня 2020, 20:06
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внутрішній водний транспорт" № 1054-ІХ, який парламент ухвалив третього грудня 2020 року. Тому в Україні з’явиться конкурентний ринок річкових перевезень вантажів.

Про це йдеться на сайті президента.

Документ визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності внутрішнього водного транспорту.

Зазначається, що закон має на меті урегулювати відносини в галузі судноплавства на внутрішніх водних шляхах України.

Зокрема, встановлюються умови роботи внутрішнього водного транспорту, використання внутрішніх водних шляхів та їхніх берегових смуг для судноплавства. Унормовується питання майна, що затонуло на внутрішніх водних шляхах, відповідальності судновласників за порушення законодавства про внутрішній водний транспорт тощо, - повідомили в ОПУ.

В Україні лише 1% вантажних перевезень здійснювався річками, хоча це найдешевший і найбільш екологічний спосіб доставляння вантажів у світі. Після набрання чинності цього закону в Україні з’явиться конкурентний ринок річкових перевезень вантажів.

Читайте також

Міністерства інфраструктури підрахувало, що це дасть змогу збільшити вантажопотік до 30 млн т на рік та створити економічний ефект для держави в обсязі близько 13-16 млрд грн щороку. Крім того, збільшення вантажних перевезень річкою допоможе вберегти від руйнування автошляхи та заощадити державні кошти на ремонті дорожнього покриття.

Так, реалізація цього закону сприятиме розвитку берегової інфраструктури українських річок, покращенню стану річкового господарства, розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №4065 про внесення змін до Податкового кодексу, який спрямований на зменшення тиску на платників податків.

1