В українських річках знайшли пестициди, наркотики і антидепресанти - відео

В Україні вперше зробили подібні хімічні аналізи річкових вод
Важливо
В українських річках знайшли пестициди, наркотики і антидепресанти - відео
Річка Дніпро (Фото: Укргідроенерго)
21 Лютого 2021, 09:00
читать на русском

Українські річки вперше перевірили на наявність можливих токсичних забруднень, щоб докладніше дослідити проблеми річкових басейнів країни. Під час перевірки знайшли отруйні хімікати і наркотики.

Про це заявив голова Державного агентства водних ресурсів України Валентин Шліхта, презентуючи звіт про діяльність відомства, передає Укрінформ.

Вперше в Україні провели скринінг забруднювальних речовин. Скринінг - це дослідження, яке дозволяє відстежувати понад 65 тисяч різних сполук. На жаль, в Україні немає можливостей для виконання скринінгу, тому відібрані проби були відправлені в найближчу лабораторію Європи, - пояснив Шліхта.

Посадовець також розповів, що перевіряли води річок Дніпро, Дон і Дністер. В результаті, знайшли пестициди, промислові хімікати, стимулятори, наркотичні препарати і навіть антидепресанти.

За словами голови Держводагентства, надалі скринінг допоможе визначити специфічні показники кожного річкового басейну, а також скласти план моніторингу показників і визначити найбільших забруднювачів річок.

Читайте також

Нагадаємо, 19 лютого Київ увійшов до п'ятірки міст світу із найбруднішим повітрям. Індекс Києва становить 171 при нормі 50. Рівень забруднення повітря в столиці характеризується як "нездоровий". При такому рівні атмосферного забруднення людям із захворюваннями органів дихальної системи радять одягати респіратори, в приміщеннях закривати вікна і користуватись очищувачами повітря. При  такому індексі також рекомендують уникати спортивних занять на відкритому повітрі.