В Ужгороді правоохоронці допомогли уникнути покарання наркоторговцям

Фігуранти погодились за 65 тис. доларів США "вивести" зі справи або забезпечити виправдувальний вирок суду одному з організаторів
В Ужгороді правоохоронці допомогли уникнути покарання наркоторговцям
19 Червня 2023, 18:50
читать на русском

Працівники ДБР повідомили про підозру прокурору Ужгородської прокуратури Закарпатської області та заступнику начальника одного з місцевих відділів Управління спецрозслідувань.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Встановлено, що посадовці допомагали уникнути відповідальності організаторам потужного наркоугруповання.

Правоохоронці виявили у грудні 2022 року на Закарпатті нарколабораторію. У ході спецоперації було затримано 14 учасників незаконного бізнесу. Фігуранти погодились за 65 тис. доларів США "вивести" зі справи або забезпечити виправдувальний вирок суду одному з організаторів.

Для цього прокурори та оперативники УСР в Закарпатській області розробили детальний план, згідно з яким вони допомагали в приховуванні наявних доказів щодо організатора у даному кримінальному провадженні. Підозрювані формально проводили його розшук та не затримували для обрання запобіжного заходу.

На підтвердження своєї "роботи" правоохоронці у квітні 2023 року зустрілися з представниками організатора в одному із номерів місцевого готельного комплексу. Вони протиправно продемонстрували оригінали матеріалів кримінального провадження за фактом діяльності нарколабораторії та наявні у них докази. Це було необхідно для узгодження дій зловмисників щодо приховування частини матеріалів справи для виправдання організатора у суді.

Після зустрічі фігуранти отримали частину неправомірної вигоди у сумі 30 тис. доларів США. Працівники ДБР затримали співробітника УСР «на гарячому» під час одержання грошей. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі понад 2 млн грн.

Після проведення слідчих дій та експертиз 16 червня 2023 року прокурору Ужгородської окружної прокуратури повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

Він вже встиг звільнитися з органів прокуратури та зайнявся адвокатською діяльністю. Подано клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі більш ніж 2 млн грн.

Санкція статті передбачає покарання на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Триває досудове слідство, документується протиправної діяльності інших правоохоронців, які причетні до скоєння цього злочину.

Нагадаємо, працівники ДБР повідомили про підозру колишньому першому заступнику начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури, який намагався обманом повернути вилучені у нього в ході обшуку понад 350 тисяч доларів США.

У 2015 році він був викритий на хабарництві в особливо великих розмірах. Проти нього та ще одного спільника було порушено кримінальне провадження та повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368   КК України. Під час обшуків у прокурора було вилучено великі суми грошей у різних валютах, а у його "колеги" знайшли навіть 102 діаманти. Наразі ця справа перебуває на розгляді суду.

Читайте також