ВАКС визнав необгрунтованою підозру Коболєву у привласненні 229 мільйонів "Нафтогазу"

Усі твердження прокурора визнали недоведеними
Головне
ВАКС визнав необгрунтованою підозру Коболєву у привласненні 229 мільйонів "Нафтогазу"
Коболєв Андрій (фото: Facebook)
1 Лютого 2023, 13:20
читать на русском

Підозра колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву щодо неправомірності отримання премії в 2017-2018 роках є необґрунтованою. Таке рішення прийняв суддя Вищого антикорупційного суду України, визнавши недоведеними всі твердження прокурора.

Про це повідомив адвокат Олексій Носов у Facebook.

Згідно з ухвалою суду про відмову в обранні запобіжного заходу суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню – всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним повернення Коболєва в Україну.

Також суд вважає, що наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання Коболєва, про що її члени публічно  заявляли в додатковому відкритому зверненні, у якому наголосили на повному усвідомленні прийнятого рішення, вказавши, що вони беруть на себе за нього повну відповідальність, і будь-якого тиску з боку Андрія Коболєва вони не зазнавали.

Також суд зауважив, що за п'ять років слідства у справі члени Наглядової ради так і не були допитані.

Також суддя відкинув твердження прокурора, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями і не володіють знаннями українського законодавства, заявивши, що такі ствердження суперечать ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів.

Прокуратура уже подала апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду України. Остаточне рішення у справі прийматиме Апеляційна палата ВАКС.

Нагадаємо, у 2018 році наглядова рада "Нафтогазу" проголосувала за виплату бонусів правлінню компанії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським монополістом "Газпромом". Розмір бонусів склав 1% від суми виграшу.

Нещодавно слідчі Національного антикорупційного бюро та Слідчої антикорупційної прокуратури повідомили колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву про підозру. Ексголову "Нафтогазу" підозрюють у заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн. Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

Читайте також

1