ВАКС заарештував центр кінного спорту в Німеччині, яким володіє Онищенко

Зазначений центр коштує приблизно 19 мільйонів євро
ВАКС заарештував центр кінного спорту в Німеччині, яким володіє Онищенко
Олександр Онищенко Фото: УНІАН
5 Січня 2022, 18:44
читать на русском

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на центр кінного спорту в Херцлаке Нижня Саксонія Німеччина, який належить  нардепу попереднього скликання Олександру Онищенку, обвинуваченому САП в організації "газових схем".

Таке рішення 23 грудня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє "Слово і діло".

Прокурор САП просив накласти арешт на центру кінного спорту Gut Einhause в Німеччині, а також корпоративні права Gut Einhaus Liegenschafts GmbH у розмірі частки 11% від її статутного капіталу, яка належить компанії Ostexpert Limited.

На переконання прокурора, наведене майно одержане внаслідок вчинення кримінальних правопорушень, у яких обвинувачується Онищенко. Зокрема, на рахунки компанії Ostexpert limited в Латвії були виведені кошти, ймовірно, злочинного походження.

За словами прокурора САП, вони отримали від німецьких органів інформацію про придбання Онищенком через компанію Ostexpert limited центру кінного спорту Gut Einhause за 19,08 млн євро. Також екснардеп придбав за 2 млн євро стайні для коней.

До клопотання прокурора було додано відповідні документи, отримані від компетентних органів Німеччини. Суд наклав арешт на майно, оскільки вважає, що воно може підлягати спеціальній конфіскації.

Водночас для повноцінного арешту вказаного майна потрібно рішення німецького суду. Наразі САП співпрацює з німецькими органами правопорядку з цього питання.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Бувши заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ Фірма "Хас" та ТОВ "Карпатнадраінвест", які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн "Укргазвидобування".

Нині Онищенко, який втік з України до Росії, отримав громадянство РФ. Він має намір відмовитись від українського. Він планує виступати за збірну Росії у кінних змаганнях на Чемпіонаті світу.

Читайте також