Валютні перекази за кордон під час війни: подробиці від НБУ

Українці можуть здійснювати Р2Р-перекази та "quasi cash" операції
Важливо
Валютні перекази за кордон під час війни: подробиці від НБУ
Гроші, валюта, долари Фото: https://t.me/kyiv_pro_office/1026
18 Травня 2022, 12:07
читать на русском

В Україні під час дії воєнного стану для громадян всередині країни, та для українців, що виїхали за кордон, доступні грошові перекази.

У Національному банку повідомили, що валютні перекази за кордон обмежені сумою у 100 тисяч гривень на місяць.

У межах лімітів українці можуть здійснювати Р2Р-перекази та "quasi cash" операції.

Що таке P2P-перекази?

Це перекази з картки на картку "від особи до особи".  Під час цієї операції списується відповідна сума коштів з однієї банківської картки та зараховується на іншу.

У яких обсягах українці можуть здійснювати P2P-перекази?

  • З гривневих платіжних карток громадяни можуть переказувати кошти на картки фізичних осіб за кордоном в межах ліміту 100 тисяч гривень на місяць.
  • Крім того, українці мають змогу здійснювати перекази на картки за кордоном зі своїх валютних платіжних карток у межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць (понад 3 тис. дол.)

В НБУ зазначають, що людина, яка має кошти на гривневій і валютній картці, може переказати до 200 тис. гривень на місяць (до 100 тис. гривень зі своєї гривневої картки та до 100 тис. гривень зі своєї валютної картки) на картку родичам або близьким, які тимчасово перебувають за межами України через війну.

Важливо: Ліміт для переказу 100 тис. грн з валютних карток спільний для P2P-переказів та операцій "quasi cash". Тобто, якщо ви вже переказали зі своєї української валютної картки на картку за кордоном 100 тис. грн в еквіваленті, то здійснити у цей місяць операції "quasi cash" ви вже не зможете. І навпаки, якщо ви вичерпали ліміт у 100 тис. грн за операціями "quasi cash", то в цей місяць ви не зможете робити Р2Р-перекази.

Що таке операції "quasi cash"?

Це поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо. Також - поповнення за допомогою платіжної картки гаманця криптобіржі.

Які обмеження діють на операції "quasi cash"?

  • Такі операції громадяни можуть здійснювати лише з валютних платіжних карток у межах ліміту до 100 тис. грн у еквіваленті (понад 3 тис. дол.) на місяць.
  • Здійснення операцій "quasi cash" за допомогою гривневих платіжних карток тимчасово заборонено.

При цьому відсутні обмеження на здійснення переказів з метою оплати витрат за кордоном, пов’язаних зі смертю громадян, лікуванням в медичних закладах, транспортуванням хворих та оплата навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном, які можуть здійснюватися без обмежень.

Чи є обмеження на перекази для волонтерів?

Для сприяння діяльності волонтерів, фізичним особам дозволено переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн в еквіваленті (понад 13,5 тис. дол.). До таких товарів належать бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каримати та засоби для надання домедичної допомоги.

В НБУ зазначають, що обмеження – це необхідний крок зараз для підтримки економіки та фінансової системи в умовах збройної агресії російської федерацій.

Нагадаємо, після закінчення війни курс долара залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції.

Читайте також

1