Стало відомо, що буде з курсом долара після війни в Україні

Курс на неофіційному ринку відхиляється на 10–15% від офіційного
Важливо
Стало відомо, що буде з курсом долара після війни в Україні
Гроші, валюта, долари Фото: https://t.me/kyiv_pro_office/1026
11 Травня 2022, 16:11
читать на русском

Після закінчення війни курс долара залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції.

Про це повідомили в Forbes.

Курс у цей час (Ред. Після закінчення війни) залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції. Якщо темпи будуть поступовими, а резерви – на комфортному для ринку поточному рівні (за умови отримання не менше $3 млрд на місяць у вигляді кредитів та іноземної допомоги), різкої зміни курсу не буде, - сказав голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

Проте він не впевнений, чи Нацбанк триматиме фіксований курс долара до кінця війни. Адже у квітня задля підтримки курсу з резервів витратити 2,2 млрд доларів. Також через швидше відновлення імпорту, можуть зрости обсяги інтервенцій у наступному місяці.

За його словами, якщо воєнний стан затягнеться на кілька місяців, НБУ шукатиме, як поступово запустити валютний ринок до осені. Раніше Україна вже проходила цей шлях.

НБУ поступово знімав валютні обмеження у 2015–2017 роках. У першу чергу стосовно торговельних операцій. Дозвіл на виплату процентів за кредитами нерезидентам, повернення інвестицій в ОВДП, репатріації дивідендів, можливі лише в перспективі – через три–шість місяців після завершення війни, - пояснив він.

Тому в цей час курс залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції. Різкої зміни курсу не буде, якщо темпи будуть поступовими, а резерви - на комфортному для ринку поточному рівні.

Своєю чергою у компанії Ріната Ахматова "Метінвест" вважають, що після закінчення війни курс гривні може послабитися, проте при достатньому вливанні коштів - він може окріпнути.

Не очікують стрімкого та неконтрольованого знецінення гривні не очікує й начальник відділу аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.

Приток валюти в країну завдяки потенційній програмі відбудови має підтримати валютний ринок і вберегти гривню від суттєвого обвалу, - пояснив він.

Проте за словами експерта СASE Україна Євгена Дубогриза, девальвації уникнути не вийде.

Печерицин додав, що нині курс на неофіційному ринку відхиляється на 10–15% від офіційного. Проте відміна валютних обмежень може призвести до наближення офіційного курсу до ринкового.

Нагадаємо, в Україні не прогнозують значних коливань ринкового курсу гривні до долара.

Читайте також