Вчені довели, що чистий кисень продовжує життя

На цей процес, зокрема, впливає скорочення ділянок ДНК
Вчені довели, що чистий кисень продовжує життя
Щаслива старість (фото: DLPNG.com)
22 Листопада 2020, 09:32
читать на русском
Для того, щоб прожити довше та зупинити процес старіння, потрібно дихати чистим киснем.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Університету Тель-Авіва, опублікованого в журналі Aging.

Вчені дійшли висновку, що перебування в гіпербаричній барокамері та вдихання чистого кисню може бути корисним для людини та вплинути на процес старіння нашого організму на клітинному рівні. На цей процес, зокрема, впливає скорочення довжини теломер - ділянок ДНК, розташованих на кінці хромосом, які виконують роль захисту ДНК.

Читайте також

Ряд чинників прискорюють скорочення теломер, наприклад брак сну, ожиріння, куріння або недостатня фізична активність.

В експерименті брали участь 35 здорових добровольців від 64 років. Вони дихали киснем через маску в гіпербаричній барокамері 90 хвилин протягом п'яти днів на тиждень три місяці. Завдяки цьому їх теломери виросли на 20%.

Нагадаємо, що вчені зі США і Південної Кореї розробили прототип установки, здатної виробляти воду з повітря за невисокої вологості.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) три роки тому створили концепцію системи, яка, використовуючи добові перепади температур, збирала вночі вологу на поверхні адсорбуючого матеріалу. Наступного дня, коли матеріал нагрівався сонячним світлом, вода виходила зі структури адсорбенту, конденсуючись на нижній тіньовій стороні збірної пластини.

1