Вчені пояснили, чому потрібно носити маски навіть після вакцинації

Уникання тісного контакту з іншими людьми теж має вирішальне значення
Вчені пояснили, чому потрібно носити маски навіть після вакцинації
Захисна маска (фото: Pexels)
4 Лютого 2021, 10:13
читать на русском

Епідеміолог-інфекціоніст Енн Реймойн та імунолог Мішель Таль рекомендують й надалі носити захисні маски в громадських місцях через виявлені нові штами COVID-19.

Про це йдеться у виданні Health.

Однією з причин є те, що вакцини Pfizer/BionTech і Moderna більш ніж на 90% ефективні в запобіганні симптомів COVID-19, при цьому досі не відомо, чи запобігають вони поширенню вірусу серед інших людей.

Енн Реймойн підкреслив, що під час випробувань препаратів від Pfizer і Moderna відстежувалося лише те, скільки вакцинованих людей захворіли COVID-19. Тому деякі люди, які були щеплені препаратом, можуть згодом заразитися коронавірусною хворобою, але не відчути симптомів.

Читайте також

Найбільший ризик полягає в тому, що вони можуть потім передати вірус іншим людям, які ще не отримали вакцину.

Буде потрібен час, щоб широко поширити вакцину і домогтися колективного імунітету (хоч це не гарантовано), тому такі заходи, як носіння масок і соціальне дистанціювання, будуть як і раніше мати вирішальне значення для стримування поширення вірусу, – пояснює Реймойн.

Продовжувати носити маски також потрібно через виявлені нові штами COVID-19. Вони вважаються більш заразними, тому можуть легше передаватися більшій кількості людей, якщо вакциновані люди зможуть розповсюджувати вірус і не будуть носити маски.

Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) досі рекомендує людям носити маски та уникати тісного контакту з іншими людьми, щоб допомогти запобігти поширенню вірусу.

Нагадаємо, що в Україні до кінця 2021 року не планують скасовувати масковий режим і вимоги до соціального дистанціювання.

1