Вчені придумали, як виявити коронавірус за п'ять хвилин

Новий метод не потребує ампліфікації коронавірусу
Вчені придумали, як виявити коронавірус за п'ять хвилин
Вчені (фото: ВВС)
21 Квітня 2021, 02:03
читать на русском
Група дослідників японського НДІ "Рікен", Токійського університету та інших науково-дослідних установ працюють над розробкою методу, за допомогою якого коронавірус можна виявити упродовж 5 хвилин.

Про це повідомляє NHK.

Зазначається, що для виявлення COVID-19 біоматеріал поміщається на скло з мільйоном борозенок на квадратний сантиметр. Борозенки, які є своєрідними мікрокамерами, створюються за допомогою спеціальної технології мікроскопічного формоутворення.

У кожній мікрокамері міститься реактив. Якщо зразок на склі містить рибонуклеїнову кислоту або РНК коронавірусу, тоді камера починає випромінювати світло.

На відміну від традиційного методу ПЛР, новий метод не потребує ампліфікації РНК коронавірусу, тому що дозволяє виявити навіть невеличку кількість вірусу в мікрокамері. Новий тест займає всього п'ять хвилин часу, тоді як на ПЛР потрібна принаймні година або більше.

Нагадаємо, що вчені заявили, що ризик захворюваності важкою формою COVID-19 підвищується у хворих з ожирінням, гіпертонією, діабетом і серцевою недостатністю.

1