Вчені розповіли, що робити, аби не почуватися пригніченим удень

Дослідники радять прокидатися якомога раніше
Вчені розповіли, що робити, аби не почуватися пригніченим удень
Будильник (Фото: pexels)
6 Червня 2021, 21:12
читать на русском

Вчені Гарварду провели дослідження, чому люди вдень почуваються пригніченими.

Дослідники проаналізували генетичні дані 850 000 людей, 38% з яких носили трекери сну або заповнювали анкети сну, щоб визначити, чи знижує ризик депресії раніше прокидання, передає fastcompanу.

Вчені дійшли висновку, що ті люди, які прокидаються раніше, менш пригнічені за тих, хто полюбляє подовше повалятися у ліжку.

Вчені виявили, що люди з генами, які схиляють їх до раннього прокидання, мають менше ознак депресії, і що пробудження на годину раніше знижує ризик депресії на 23%. Прокидання двома годинами раніше знижує ризик приблизно на 40%. Але ця перевага діє лише тоді, коли людина, що прокидається раніше, засинає також раніше.

Зазначається, що надалі вчені планують велике рандомізоване клінічне дослідження, щоб остаточно показати, що маніпулювання часом пробудження захищає від депресії.

Нагадаємо, вчені з університетського коледжу Лондона (Британія) та університету ім. Джорджа Мейсона (США) знайшли на Сонці небезпечні частинки, які можуть вплинути на життя людей. Вони викидаються з високою швидкістю під час штормів у зовнішній атмосфері.

Читайте також

1