Вчені розробили технологію, яка набирає текст на комп'ютері силою думки (відео)

В основі технології лежить ідея перекладу на зрозумілі для комп'ютера сигнали уявлення рукописних букв
Вчені розробили технологію, яка набирає текст на комп'ютері силою думки (відео)
Написання тексту силою думки (скріншот відео)
14 Травня 2021, 01:01
читать на русском

Вчені розробили пристрій, який вводить текст, просто уявивши як людина пише його від руки, тобто — силою думки. Технологія дозволила людині, паралізованій внаслідок нещасного випадку, швидко записувати цілі речення, які зображалися на екрані комп'ютера.

Про це пише видання NPR.

За словами розробників, учасник тестового експерименту зміг написати майже всі слова правильно (точність 95%), просто уявляючи, що пише їх ручкою на аркуші паперу.

Під час експерименту ми з'ясували, що він може записувати текст зі швидкістю приблизно 90 символів на хвилину, — прокоментував Крішна Шеной зі Стенфордського університету та Медичного інституту Говарда Хьюза.

Вчені говорять, що пристрій знадобиться тим, хто не може рухатися і говорити. Зокрема, людина, яка погодилася протестувати пристрій, не може рухати руками і ногами. Чоловіка паралізувало внаслідок нещасного випадку.

Кілька років тому цей же тестувальник погодився взяти участь в дослідженні експериментальної технології під назвою BrainGate2, яка дозволяє паралізованим людям керувати комп'ютерами та іншими пристроями, використовуючи тільки свої думки. У системі використовуються електроди, хірургічно імплантовані поруч із тією частиною мозку, яка контролює рух.

Ідея розшифровки активності мозку, пов'язаної з почерком, "просто геніальна",  вважає Джон Нгаі, керівник проєкту BRAIN Initiative Національного інституту охорони здоров'я.

Нгаі вважає, що успішне розшифрування почерку з точністю в 95%, — це величезне досягнення в спробах зв'язати комп'ютери з людським мозком.

Я познайомився з цією концепцією понад 10 років тому і подумав, що це щось з наукової фантастики. Приблизно через 5 років з'ясувалося, що це не така вже й наукова фантастика. Я думаю, — прогрес є, — сказав він.

Нагадаємо, китайські вчені з Фуданьського університету розробили бездротовий чіп для зв'язку мозку з комп'ютером, який надійде в продаж у вересні 2021 року. Він призначений для тварин.