Вчені визначили понад 200 симптомів коронавірусу

Інфекція може впливати на здоров`я пацієнтів понад пів року
Вчені визначили понад 200 симптомів коронавірусу
Коронавірус Фото: CDC з Pexels
15 Липня 2021, 16:01
читать на русском

В університетському коледжі Лондона дослідили, що коронавірус може вражати десять систем органів організму, а третина симптомів може впливати на стан пацієнтів щонайменше пів року.

Про це пише The Guardian.

Автори дослідження підкреслили, що симптоми коронавірусу можуть відчуватися через 16 місяців після зараження, а десятки тисяч пацієнтів можуть навіть не знати, що вони пов’язані саме з COVID-19.

В результаті опитування людей, які хворіли на "тривалий COVID" дослідники виявили 203 симптоми, з яких 66 відстежувалися протягом семи місяців.

Найпоширенішими симптомами були: втома, нездужання після фізичних чи розумових навантажень, запаморочення, зорові галюцинації, свербіж шкіри, зміни менструального циклу, порушення статевої функції, пришвидшене серцебиття, проблеми з контролем сечового міхура, оперізуючий лишай, втрата пам’яті, погіршення зору, діарея та шум у вухах.

Дослідники також зафіксували прогресування симптомів з часом.Через шість місяців після одужання більшість симптомів, що були виявлені при COVID-19, залишалися, а саме: зміна температури тіла, втома, нездужання після навантажень та роздратування.

Вказано, що близько 22% людей, які брали участь в опитуванні, заявляли, що не можуть працювати після одужання. Вони звільнялися з роботи чи брали тривалий лікарняний, а 45% вимагали скороченого графіка роботи.

Нагадаємо, фахівці з Університету Вашингтона та лабораторії Vir Biotechnology в Сан-Франциско виявили новий Епсилон-штам коронавірусу. Медики з'ясували, що цей штам коронавірусу має три мутації білка -"шипа" і послаблює ефективність вакцин від COVID-19 на 70%.

Читайте також

1