У Каліфорнії знайшли "Епсилон"-штам коронавірусу, який руйнує антитіла та зменшує ефективність вакцин

Штам "Епсилон" на 70% знижує ефективність вакцин
У Каліфорнії знайшли "Епсилон"-штам коронавірусу, який руйнує антитіла та зменшує ефективність вакцин
Коронавірус, дослідження (фото: УНІАН)
8 Липня 2021, 18:59
читать на русском

Каліфорнійська мутація коронавірусу - штам "Епсилон" на 70% знижує ефективність вакцини від COVID-19 і руйнує і природні антитіла в тих, хто перехворів на коронавірус.

Про це повідомило New York Post.

Фахівці з Університету Вашингтона та лабораторії Vir Biotechnology в Сан-Франциско з'ясували, що цей штам коронавірусу має три мутації білка -"шипа" і послаблює ефективність вакцин від COVID-19 на 70%.

Мутації штаму руйнують нейтралізовані антитіла, які виробляються такими вакцинами, як Pfizer і Moderna, і захищають від інфекції, -  йдеться в дослідженні.

Штам "Епсилон" також може руйнувати і ті антитіла, які виробились в людини після захворювання на коронавірус. Так, під час дослідження одного з білків-"шипів" вчені встановили, що мутація послабила 14 з 34 безпечних для вакцинації антитіл. Через цей штам коронавірусу ефективність від вакцинації може зменшитися на 50-70%.

Нагадаємо, раніше високопатогенний штам коронавірусу "лямбда" виявили вчені. Він підтверджений вже у дев'яти країнах. Зазначається, що основною небезпекою штаму є мутації S-білка в шипі коронавірусу, що дозволяє вірусу більш активно проникати в клітини і "тікати" від антитіл.

Про те, як в Україні планують захищатися від "Дельта" штаму коронавірусу та чи рятує від нього вакцинація, читайте в матеріалі Парламент.ua: "Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися.

Читайте також

1