"Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися

Як українцям вберегтися від зараження та що робити, коли захворів на "Дельту"
Ексклюзив
"Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися
Коронавірус (Фото: Anadolu)
29 Червня 2021, 18:09
читать на русском

До України дістався домінуючий нині у світі "Дельта" штам коронавірусу. ВООЗ визнала його загрозливим і таким, що може спричинити чергову смертоносну хвилю covid. Від "Дельти" вже потерпають азійські країни, Росія, Португалія та Велика Британія, фіксується зростання заражених в Ізраїлі, де раніше заявляли про перемогу над коронавірусом. Чи готова наша країна протистояти "Дельті", які заходи безпеки запроваджені, та чи захищені від нового штаму вакциновані українці, розбиралися журналісти Парламент.ua

Що таке штам "Дельта" і чим він відрізняється від інших штамів коронавірусу

 Штам "Дельта"  - це нова назва індійського штаму коронавірусу. Уперше його ідентифікували саме в Індії. Цей штам у 1,6 раза заразніший, ніж штам "Альфа" (британський), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації.

Штам виражений надважкої клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, але і шлунково-кишкового тракту і нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація організму. Іноді також фіксуються випадки критичних уражень слизової носа і горла.

Основна небезпека вірусу "Дельта"  полягає в тому, що він має високу контагіозність (заразність) і швидкість розповсюдження.  "Дельта" передається від людини до людини лише за 5-10 секунд, заявила епідеміолог, експерт ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград.

Вірус має кілька нехороших з точки зору медицини характеристик. Перше - він істотно збільшує контагіозність. Тобто якщо нам раніше потрібно було 15 хвилин і більше бути біля особи, яка була інфікована, щоб і ми були залучені до епідемічного процесу, то сьогодні достатньо від 5 до 10 секунд - і всі, хто навколо інфікованої людини, будуть мати достатню інфікуючу дозу і високий ризик зараження, - сказала вона.

За словами Виноград, мутований штам "Дельта" буквально вислизає з-під імунної відповіді. Тобто вакциновані і ті, хто перехворів, все одно залишаються в групі ризику зараження, але можуть переносити його в легшій формі.

ВООЗ визнала штам "Дельта" або ж "індійський штам" домінантним у світі, оскільки він більш хвороботворний.

За результатами дослідження шотландських вчених, яке вони опублікували у провідному медичному виданні The Lancet, основна небезпека нового різновиду коронавірусу в тому, що він поширюється, в основному, на молодь від 12 до 20 років. Хворі, в яких виявились цей штам, мали такі симптоми:

  • висока температура
  • біль в горлі
  • нежить
  • кашель.

Проте на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання був більш важким.

Тести на коронавірус (Фото: pixabay)

Як зауважив в інтервֹ’ю  провідний експерт МОЗ із протидії коронавірусу Сергій Дубров, крім звичних симптомів, цей штам може мати також кишкові розлади, нежить і слабкість на фоні відсутності температури. Останні прояви найнебезпечніші, вважає медик, оскільки пацієнти з таким перебігом хвороби можуть нехтувати заходами безпеки і через це бути джерелом для зараження інших людей.

Водночас, як зауважила вірусолог Алла Мироненко, в групі ризику підхопити новий штам опиняються люди, які ще не хворіли на ковід. На її думку, ті пацієнти, які перенесли "класичний" або "британський" штами, якщо й інфікуються "Дельтою", то перехворіють не у важкій формі.

Дельта-варіант має кілька мутацій — іноді вони посилюють вірус, дозволяючи йому обходити дію вакцини, іноді його послаблюють. Точні функції дельта-мутацій ще не досліджені науковцями. Проте відомо, що вони дозволяють вірусу легше проникати в клітини організму та уникати деяких імунних реакцій, пише Deutsche Welle.

Крім власне "Дельти", у світі існує також версія "Дельта плюс" (або AY.1). Цей варіант вважається заразнішим, проте досі він практично не встиг поширитися і є маловивченим. Вчені кажуть, що з часом вірус "Дельта" також мутує, але чи стане він слабшим, чи навпаки - ще сильнішим, поки невідомо.

В Україні наразі ще немає технічної можливості самостійно виявляти "дельта"-штам коронавірусу. Про це заявив народний депутат від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький у Telegram. За його словами, нещодавно Міністерство охорони здоров'я направило до лабораторії у Лондоні 500 зразків з різних регіонів. Також Україна очікує від ВООЗ нові тест-системи, здатні одразу визначати штам "Дельта".

Які країни вже потерпають від коронавірусу "Дельта"

Перший вибух "Дельти" стався у квітні-травні в Індії. Від 22 квітня тут фіксували екстремальний сплеск захворюваності ковідом: понад 300 тисяч нових випадків  і понад три тисячі смертей щодоби , що досі є абсолютним рекордом світу. Лікарні і крематорії не встигали приймати хворих та спалювати тіла померлих. Після спалаху "Дельти" лікарі повідомляють ще і про різке зростання випадків рідкісної інфекцій, які називають "чорним і білим грибком", серед тих, хто пережив чи ще хворіє на коронавірус. Людям доводиться ампутувати очі, аби запобігти поширенню чорної і білої плісняви до мозку, що викликає смерть людини.

Станом на кінець червня у порівнянні з квітнем кількість інфікованих в країні знизилися майже від 7 до 70 разів у різних регіонах країни, у більшості регіонів  запрацювали магазини та ресторани. Проте, смертоносний штам вже встигли рознести планетою. Наразі його зафіксували у 92 країнах світу. Спалахи "Дельти" виявили, зокрема, в:

  • африканських країнах
  • Китаї
  • США
  • країнах Тихоокеанського регіону.

Найбільшу кількість заражень цей різновид коронавірусу спричинив у Росії, Великій Британії і Португалії.

За короткий час штам вірусу розповсюдився у Росії та витіснив інші види: частка штаму становить приблизно 72%. Найбільше хворих фіксують у Москві та Санкт-Петербурзі.  Зростає кількість госпіталізацій — три тижні поспіль на 40%. Зростання смертності наразі не спостерігається — хвороба поширюється здебільшого серед молодих людей, які не були вакциновані. Крім того, окремі російські дослідники заявляють про недостатню ефективність вакцини "Супутник V" від нового штаму коронавірусу.

У Великій Британії зростає кількість заражених індійським штамом коронавірусу, передусім серед дітей шкільного віку. Видання The Sunday Times повідомило, що протягом тижня 14-20 червня на 70% зросла кількість інфікованих дітей віком від 5 до 9 років (у порівнянні з тижнем до того). Окрім того, за інформацією видання, у згаданий період на 56% зросла кількість інфікованих дітей віком від 10 до 14 років.

Нині 95% нових випадків захворювання COVID-19, які фіксують у Великій Британії, припадають на "Дельту". Уряд у Лондоні відклав послаблення коронавірусних обмежень.

У Португалії у понад 50% усіх людей, які інфікувалися коронавірусом останнім часом, діагностували "Дельту".  За останні два тижні в Португалії інфікувалися коронавірусом 124 людини на кожні 100 тисяч населення, повідомляє інформагенція dpa.

Російські медики, які борються з коронавірусом (Фото: ТАСС)

Ізраїль повертає обов’язкове носіння захисних масок через швидке розповсюдження нового штаму коронавірусу Delta. Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю включило Російську Федерацію, Аргентину, ПАР, Індію, Бразилію та Мексику до списку країн з максимальним рівнем загрози зараження. Виїзд до однієї з цих країн каратиметься штрафом у розмірі 5000 шекелів (близько 1534 доларів) і буде вважатися кримінальним та адміністративним правопорушенням.

Водночас ізраїльтяни, старші 16 років, при вильоті з країни будуть зобов'язані заповнювати декларацію в аеропорту. У ній громадянин Ізраїлю зобов'язується не відвідувати країни з "чорного списку" під час поїздки за кордон. Відповідне положення набере чинності від 29 червня.

Цікаво, що в Ізраїлі вакциновані вже майже 55% населення, причому переважна більшість - вакциною Pfizer. Медики зазначають, що усі щеплені, які все ж захворіли на "Дельту" переносять інфекцію без ускладнень і не потребують реанімації.

Читайте також

У Китаї в період з 21 травня по 21 червня в Китаї було зареєстровано 170 випадків коронавірусу. Люди захворіли в трьох містах на півдні провінції Гуандун. Однак невідомо, скільки з них заразилися штамом Дельта. При цьому китайські медики підкреслюють, що під час спалаху в Гуандуні жоден з хворих не мав ускладнень завдяки вакцинації.

"Дельта Плюс", мутований варіант штаму "Дельта" циркулює нині в 10 країнах:

  • США
  • Індії,
  • Португалії
  • Великій Британії
  • Швейцарії
  • Польщі
  • Японії
  • Китаї
  • Непалі (спочатку цей штам отримав назву "непальський" через те, що його виявили у 13 осіб, що їхали з Непалу до Японії)
  • Росії.

Що відомо про поширення коронавірусу "Дельта" в Україні

З пошуком хворих на "Дельту" українців минулого тижня трапилася майже детективна історія, яка так нічим конкретним не закінчилася. 23 червня  у Раді національної безпеки та оборони офіційно повідомили, що індійський штам коронавірусу, або "Дельта", уже зафіксували в Україні. Нібито захворювання підтвердили у двох жінок віком 66 і 16 років, які приїхали з Росії і які лікуються в Олександрівській лікарні.

25 червня в Олександрівській лікарні Києва заявили, що у них немає пацієнтів, інфікованих штамом коронавірусу "Дельта".  Мало того, у них немає хворих, які б підходили під описані критерії, а жодних аналізів, які б могли визначити штам Дельта в Україні поки не роблять.

Водночас голова РНБО Олексій Данілов (досьє Олексія Данілова), коментуючи заяви медиків, сказав, що "вони можуть говорити все, що хочуть, але цих двоє хворих є і вони лікуються в Олександрівській лікарні".

Того ж дня головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів свою версію про те, де ж перебувають українці, які підчепили індійський штам коронавірусу.

Хвора у лікарні (Фото: pexels)

Головний санлікар розповів, що два випадки захворювання в Україні на коронавірус "Дельта" не пов'язані один з одним. Одного хворого вже виписали з лікарні, нині перевіряють коло його контактів. Інший хворий перебуває у лікарні у стані середньої важкості.

Станом на сьогодні, в Україні було лабораторно підтверджено два випадки інфікування саме штамом "Дельта". Ці випадки не пов'язані між собою. Це члени двох різних родин, - сказав Кузін.

Він підкреслив, що інфікованих пов'язує лише те, що вони прибули з країн, де зараз спостерігається спалах захворюваності, викликаний штамом коронавірусу "Дельта".

Результати тестування цих хворих отримали 22 червня. Проводиться епідеміологічне розслідування цих випадків. Тому у тих людей, які контактували, або перебувають в зоні ризику, можуть бути додатково відібрані зразки на аналіз, щоб попередити або скасувати подальше поширення штаму "Дельта".

Станом на 29 червня про стан здоров`я цих двох хворих нічого не відомо, так само не повідомлялося про нові випадки "Дельти" в Україні.

Які обмежувальні заходи запровадили через коронавірус "Дельта"

Оскільки "Дельта" штам коронавірусу зафіксували в сусідніх з Україною Польщі, Словаччині та Румунії, а крім того, нова хвиля хвороби швидко шириться Росією, Кабінет Міністрів України вніс зміни до карантинних норм для протидії поширенню штаму "Дельта". Нові норми будуть діяти з 2 липня 2021 р.

За словами заступника міністра, головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, перш за все буде проводити контроль стану здоров’я прибулих з країн, де цей штам COVID-19 вже поширений. Для цього розгорнуть пункти тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 в пунктах пропуску через державний кордон.

Згідно з рішенням уряду, було змінено правила перетину кордону іноземцям (крім тих, хто має посвідку на постійне проживання в Україні) та особам без громадянства старше 12 років, які прибули з Індії, Великої Британії, Північної Ірландії, Російської Федерації, Португалії або перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів. Таким людям потрібно пройти безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю) експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2. За наявності негативного результату їм дозволять в'їхати до України.

Аналізи (Фото: pexels)

У разі відсутності такого результату або відмови від тестування прикордонник відмовляє такій особі у перетині державного кордону в порядку, визначеному статтею 14 Закону України "Про прикордонний контроль", - додали у МОЗ.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих хто молодше 12 років) та прибули в Україну з Індії, Великої Британії та Північної Ірландії, Росії, Португалії або перебували на їх території не менше семи днів протягом останніх 14 днів також здійснюють експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю). В разі позитивного результату вони підлягають обов’язковій самоізоляції або обсервації.

Працівники Національної поліції забезпечують супровід осіб, які підлягають обсервації, від зони прикордонного контролю до санітарної зони для їх подальшого транспортування до місць обсервації або до закладів охорони здоров’я для їх госпіталізації. Санітарні зони облаштовуються поза межами території пунктів пропуску (пунктів контролю) через державний кордон.

Список країн буде переглядатися та оновлюватися в залежності від епідемічної ситуації.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям не відвідувати окремі країни через стрімке поширення нового, агресивнішого штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта" (раніше "індійський штам"). Йдеться про такі країни, як Індія, Велика Британія, Португалія та Росія.

Водночас тим громадянам, які наразі перебувають на території зазначених країн, рекомендують чітко дотримуватися протиепідемічних вимог та інструкцій представників компетентних органів країни перебування, невідкладно звертатися до місцевих медичних закладів у разі появи симптомів респіраторного захворювання, а також бути готовими до додаткових карантинних обмежень після прибуття в Україну.

Читайте також

Коли науковці прогнозують нову хвилю коронавірусу і чи буде штам "Дельта" домінуючим в Україні

В українських вчених викликає швидке занепокоєння поширення штаму "Дельта". Через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам може розповсюдитися дуже швидко, йдеться у прогнозі вчених Національної академії наук України.

Штам "Дельта" може розповсюдитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки, - йдеться у повідомленні.

Вчені змоделювали новий прогноз розвитку епідемії коронавірусу SARS-CoV-2. За їх підрахунками, зареєстрована захворюваність у Європі наразі близька до рівня, який фіксується в Україні, а її зростання спостерігається у трьох країнах Європи: Російській Федерації, Великій Британії та Португалії – тоді як у решті країн епідситуація стрімко покращується.

Водночас у РФ дуже поширився штам "Дельта", і частка, що на нього припадає, оцінюється у чверть від усієї захворюваності у РФ.  Тож з огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму "Дельта" в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені, - вважають вчені.

Вони також рекомендують врахувати, що, з огляду на характеристики штаму "Дельта", нова хвиля може виявитися серйознішою за попередні, особливо щодо навантаження на лікарні.

З іншого боку, епідеміологи не виключають того, що штам "Дельта" не домінуватиме в Україні під час наступної хвилі коронавірусу. Це трапиться, якщо епідеміологам та медикам вдасться ефективно провести профілактичну роботу та пришвидшити кампанію з вакцинації.

Чи захищають вакцини від коронавірусу "Дельта" і які саме

Вакциновані українці захищені від агресивного штаму "Дельта" (індійський штам коронавірусу), заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. За його словами, усі тест-системи визначають новий штам, а лікується він так само. За його словами, ті, хто перехворів "китайським" (‎SARS-CoV-2) чи "британським" (Aльфа) різновидом коронавірусу, мають імунітет до "Дельти".

Всі вакцини від COVID-19, які схвалені міжнародними регуляторами, однакового ефективні проти нового штаму, підтримав колегу головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Він розповів, що тип препарату впливає на показники ефективності вакцин від коронавірусу. Але опубліковані іноземні дослідження дозволяють зробити висновок, що вакцини здатні протистояти "Дельті".

Спостерігається незначне зниження ефективності, але воно знаходиться в межах 5-6% від заявленої ефективності вакцини, - наголосив він.

За його словами, вакцина ефективна проти звичайного коронавірусу на 95%, а ефективність проти мутованого штаму буде трішки менша - близько 90%.

Не менш важливо те, що будь-яка вакцина, яка є на ринку, в тому числі і українському, знижує не тільки ризик захворіти, а й ризики госпіталізації і смерті, внаслідок захворювання коронавірусною інфекцією, - наголосив заступник міністра.

Головний санлікар наголосив, що на сьогодні вакцинація - єдиний шлях побороти COVID-19 та вберегти себе від цієї інфекції.

Вакцинація (Фото: pixabaycom)

Водночас дослідження оксфордського університету і Національної служби охорони здоров’я Великої Британії показали, що вакцини Pfizer і AstraZeneca захищають від госпіталізації хворих на штам Delta на понад 90%. У звіті Національної служби охорони здоров’я Великої Британії зокрема йдеться про те, що незалежно від типу вакцини, ефективність від штаму "Дельта" після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози вона становить лише 33,2%.

У зв`язку із цим фактом деякі країни вже вирішили скоротити інтервал між введенням першої і другої доз вакцини: з 10-12 до 8 тижнів дозами Oxford/AstraZeneca і Pfizer/BioNTech.

Крім того, вчені оксфордського університету виявили, що використання одночасно вакцин AstraZeneca та Pfizer/BioNTech може мати достатньо високий захист від коронавірусу. При цьому Astra Zeneca слід колоти першою, а Pfizer варто використовувати як другу дозу.

Про ефективність китайської вакцини CoronaVac проти "Дельти" офіційних відомостей немає, але колишній заступник директора Китайського центру з контролю і профілактики захворювань Фен Цзіцзянь заявив, що антитіла, які виникають після щеплення китайськими вакцинами, менш ефективні проти варіанту Delta в порівнянні з іншими штамами, однак як і раніше, забезпечують захист організму від covid-19.

Чи витримає українська медсистема навантаження нової хвилі коронавірусу

Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко прогнозує, що в Україні, при зростанні захворюваності на COVID-19 через штам Дельта, медична система зможе витримувати навантаження місяць-півтора.

Якщо дивитись на "індійський" варіант, то у випадку його швидкого розповсюдження важливо розуміти, скільки в України є часу на реагування, - розповів Ганиченко.

На думку науковця йдеться про підвищення темпів вакцинації та здійснення інших протиепідеміологічних заходів, без яких Україна не впорається з "Дельтою".

Зараз у нас добова госпіталізація менш як 500 пацієнтів з COVID-19 на добу. До весняної хвилі у нас було 2 тисячі, тобто зараз в чотири рази менше. Якщо зараз піде зростання – це не буде страшне навантаження на систему охорону здоров’я в швидкий час. Найближчий місяць-півтора система охорони здоров’я повинна витримати, - прогнозує він.

Медик, коронавірус (фото: РИА Новости)

Що робити, якщо ви підозрюєте у себе або ж захворіли на коронавірус "Дельта"

За словами головного лікаря одного з діагностичних центрів Львова Тараса Жиравецького, "індійському" штаму COVID-19 властиві симптоми отруєння. Всі інші прояви хвороби нагадують звичайний перебіг коронавірусної інфекції. Тому якщо у людини з'явилися симптоми отруєння чи якісь "класичні" ознаки COVID-19 – їй треба робити ПЛР-тест. Якщо результат буде позитивним, то необхідно:

  • збивати температуру з першого дня захворювання
  • повідомити про результат тесту знайомих, з якими людина могла тісто контактувати протягом останніх 5 днів
  • не поспішати покидати будинок, особливо протягом перших 5 днів хвороби, бо внаслідок впливу холодного повітря може погіршитися стан здоров'я
  • не займатися спортом хоча б місяць
  • споживати позитивний контент (фільми, книжки, серіали)
  • не поширювати фейкову інформацію про "чудо-ліки" від коронавірусу
  • не панікувати
  • не здаватися та не падати духом, бо "хвороба тікає від сильних і тих хто бореться"
  • не поспішати з комп'ютерною томографією легень з перших днів хвороби
  • підтримувати зв'язок з фахівцем вузької спеціальності (ендокринологом, ревматологом, невропатологом, гастроентерологом, кардіологом), якщо є супутні захворювання
  • прислухатися до порад лікарів
  • знати, що через 14 днів ви не зможете заразити іншу людину
  • зробити все, щоб не було потреби лягати у лікарню
  • сформувати домашню аптечку, щоб зменшити потребу у відвідуванні аптек, а також вона може знадобитися для поїздок
  • відмовитися від шкідливої їжі, куріння й алкоголя
  • залишатися людяним до інших і підтримувати оточуючих, якщо це потрібно
  • пам'ятати, що наразі відсутні ефективні противірусні ліки, а тому "не скуповуйте пів аптеки фуфломіцинів, бо це не працює".

Огляд лікаря (Фото: pexels)

Також лікарі і вчені пояснюють, що штам "Дельта" - далеко не остання мутація коронавірусу. Так у Південній Америці знайшли високопатогенний штам коронавірусу "лямбда". Він підтверджений вже у дев'яти країнах. Як повідомляє Medrxiv, бразильські лікарі першими детально описали випадок зараження новим штамом коронавірусу "лямбда", який, за прогнозами імунологів, може бути більш заразним та небезпечним.

Цей штам вже виявили в Аргентині, Чилі, Австралії, Бразилії, Еквадорі, Німеччини, Іспанії, Великій Британії і США. Вперше цей варіант SARS-CoV-2 визначили перуанські вчені в серпні 2020 року. З того часу він значно поширився по Південній Америці.

1