Вчені знайшли раніше невідомий вірус, який передається через укуси кліщів

Може призвести до смерті та вражає органи
Вчені знайшли раніше невідомий вірус, який передається через укуси кліщів
Дослідження (фото: Pexels)
10 Жовтня 2021, 17:34
читать на русском

Японські вчені знайшли раніше невідомий вірус, який передається через укуси кліщів. Основними симптомами є лихоманка та біль у ногах.

Про це йдеться у пресрелізі Університету Хоккайдо.

Вперше вірус виявили у 2019 році. Тоді було госпіталізовано 41-річного чоловіка, якого укусив кліщ під час прогулянки лісом. У нього були вищеназвані симптоми.

У 2020 році був зареєстрований другий випадок з аналогічними симптомами. Як показали тести, у пацієнта не було жодного відомого вірусу, що переносять кліщі в цьому регіоні. Обидва випадки характеризувалися лихоманкою і зниженням кількості тромбоцитів і лейкоцитів у крові.

При цьому в окремих хворих спостерігались порушення функцій печінки.

Генетичний аналіз вірусів, виділених із зразків крові двох пацієнтів, виявив новий тип ортонаіровірусу (клас найровірусів), який містить такі патогени, як вірус геморагічної лихоманки Крим-Конго.

Водночас вчені взяли зразки крові ще у кількох пацієнтів, у яких з 2014 року спостерігалися схожі симптоми після укусів кліщів. Їх також перевірили на наявність патогену.

Як зазначила вірусолог Кейт Мацуно, від 2014 року в Японії новим вірусом заразилися, щонайменше, семеро людей. А випадків смерті наразі не підтверджено.

Фахівці Університету Хоккайдо також перевірили зразки крові диких тварин, зокрема оленів та єнотів. Результати дослідження підтвердили наявність у них антитіл до нового вірусу.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я офіційно дали визначення постковідного синдрому та розповіли, які симптоми його характеризують.

Читайте також