Вчений НАН розповів, коли в Україні почнеться пік захворюваності на COVID-19

Вже найближчим часом очікується до 50 тисяч нових випадків на добу
Важливо
Вчений НАН розповів, коли в Україні почнеться пік захворюваності на COVID-19
Коронавірус, карантин, люди у захисних масках (фото: УНІАН)
31 Січня 2022, 12:25
читать на русском

У НАН України повідомили, що вже наступних двох тижнів можуть спостерігатись найвищі показники захворюваності на COVID-19. У лютому очікується близько 50 тисяч хворих на добу.

Про це заявив заступник директора з наукової роботи Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Ігор Бровченко в ефірі каналу "Україна 24".

Нам варто чекати пікового періоду протягом наступного тижня, максимум через 2 тижні. А ось скільки буде реально виявлених (випадків, – ред.) – тут сказати значно важче, – заявив експерт.

Бровченко наголошує на похибці між реальною захворюваністю та статистикою. Причиною є затримка в оприлюднені даних. Він навів як приклад ситуацію у столиці, де 28 січня виявили близько 7000 випадків коронавірусу. Проте наступного дня цей показник упав до 2500.

За його словами, через такі похибки в Україні складно спрогнозувати показники захворюваності з точністю до тисячі. Найімовірніше, найбільше нових випадків буде наступної п'ятниці та суботи – близько 50 тисяч із похибкою 5 тисяч.

Експерт додав, що з математичного погляду спрогнозувати кінець епідемії неможливо. Це залежить тільки від того, чи надалі з'являтимуться нові штами коронавірусу. Якщо вірус далі мутуватиме, спалахи хвороб продовжаться.

Нагадаємо, що голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький прогнозує, що наступні два-три тижні очікується понад 60-70 тисяч нових COVID-випадків на добу.

Своєю чергою у Міністерстві охорони здоров'я спрогнозували, що в пікові моменти кількість нових хворих на COVID-19 на добу може сягнути 40-60 тис. осіб.

Читайте також

1