Верещук пояснила, чи співробітники ЗАЕС вважатимуться колаборантами

Орки порушують міжнародне гуманітарне право
Верещук пояснила, чи співробітники ЗАЕС вважатимуться колаборантами
Запорізька АЕС / Фото з мережі
7 Вересня 2022, 11:33
читать на русском

Віцепрем'єрка – міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що співробітники Запорізької АЕС, які нині працюють в умовах російської окупації, не вважатимуться колаборантами.

Про це вона повідомила під час телемарафону.

В Женевській конвенції атомні об'єкти окремо виписані, тому не вважатиметься колабораціонізмом робота працівників ЗАЕС під окупацією. Інша річ, що Женевська конвенція чітко забороняє окупантам примушувати до співпраці, - сказала Ірина Верещук.

Своєю чергою орки порушують міжнародне гуманітарне право, проте немає дієвих способів, аби притягнути їх до відповідальності.

За порушення міжнародного гуманітарного права немає дієвих міжнародних інструментів притягнення до відповідальності. В Україні окупантів можна притягнути до кримінальної відповідальності за порушення законів та звичаїв війни. Перший додатковий протокол до Женевських конвенцій забороняє напад на атомні об'єкти. Цивільні особи на цих об'єктах перебувають під захистом конвенцій. Тобто міжнародне право у принципі забороняє захоплення атомних станцій, і, відповідно, всі дії окупанта на них – незаконні, - додала вона.

Нагадаємо, в Мінреінтеграції розповіли про п’ять причин, чому не можна отримувати російський паспорт на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також