Верховна Рада ліквідувала скандальний ОАСК

Натомість утворено Київський міський окружний адміністративний суд
Головне
Верховна Рада ліквідувала скандальний ОАСК
Окружний адміністративний суд Києва, ОАСК (фото: УНІАН)
13 Грудня 2022, 20:37
читать на русском

Верховна Рада ліквідувала Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) та утворила Київський міський окружний адміністративний суд (КМОАС). Це той самий скандальний ОАСК, який мав "призначити" Януковича президентом у разі захоплення російськими військами Києва. Також через цей суд проходили багато корупційних схем, а суддя ОАСК Павло Вовк став майже "легендою".

Народний депутат Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі зазначав, що було голосування за два законопроєкти, які призведуть до ліквідації ОАСК. Їхні номери – 5369 та 5370. Обидва отримали 310 та 326 голосів відповідно. голосування по фракціях та парламентських групах:

  • Слуга народу – 194 голосів "за";
  • Європейська Солідарність – 24 голосів;
  • Батьківщина – 11;
  • Платформа за життя та мир – 20;
  • За майбутнє – 12;
  • Голос – 13;
  • Довіра – 14;
  • Відновлення України – 13;
  • Позафракційні – 9;

Як зазначається у пояснювальній записці, проєкт нового закону розроблено для забезпечення доступності правосуддя, прав громадян на розгляд їхніх справ незалежним та неупередженим судом та підвищення рівня довіри до судової гілки влади.

Відповідно до закону, територіальна юрисдикція Київського міського окружного адміністративного суду поширюється на столицю України.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування.

Закон встановлює, що з дня набрання чинності законом ОАСК припиняє провадження правосуддя, а розглядати та приймати рішення у адміністративних справах, які перебувають у провадженні цього суду, до початку роботи КМОАС буде Київський окружний адміністративний суд.

ОАСК протягом 10 днів після набрання чинності законом передає судові справи, які перебувають у його розпорядженні, до Київського окружного адміністративного суду.

Народні депутати також внесли зміни до розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій та статус суддів" (№ 5370), пов'язані з ліквідацією ОАСК та утворенням КМОАС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкти №5369 та №5370 у парламенті ще 13 квітня 2021 року, як невідкладні.

Читайте також