Верховна Рада посилила захист журналістів в Україні

Відтепер напад на журналістів і перешкодження їхній діяльності каратиметься жорсткіше
Головне
Верховна Рада посилила захист журналістів в Україні
Журналісти, фотографи Фото: Brett Sayles з Pexels
2 Лютого 2021, 14:40
читать на русском

Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу України, які стосуються посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, законом посилено захист журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від застосування погроз або насильства у зв’язку зі здійсненням журналістами законної професійної діяльності, а також у випадку перешкоджання їх законній професійній діяльності.

Читайте також

Ухвалення зазначеного закону сприятиме посиленню захисту журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від погроз або застосування насильства під час здійснення журналістами законної професійної діяльності, - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Відтепер вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків або переслідування журналіста у зв'язку з його законною професійною діяльністю пропонується карати штрафом від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000-34 000 грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років.

Нагадаємо, у 2020 році було вбито 42 журналісти у 15 країнах світу, ще 235 працівників медіа наразі перебувають у в’язниці.

Як зазначено у доповіді Міжнародної федерації журналістів (IFJ), за кількістю вбивств представників преси "лідирує" Мексика - вчетверте за останні п’ять років. Цьогоріч у країні вбито 13 журналістів.

На другому місці опинився Пакистан, в якому вбили 5 журналістів. Далі йде Афганістан, Індія, Ірак та Нігерія, де вбито по троє працівників ЗМІ.

1