Верховний Суд скасував постанову ЦВК про обрання Вірастюка нардепом

Протокол ЦВК у суді оскаржував конкурент Вірастюка Олександр Шевченко
Головне
Верховний Суд скасував постанову ЦВК про обрання Вірастюка нардепом
Василь Вірастюк (Фото: Фейсбук)
2 Травня 2021, 11:35
читать на русском

Увечері 1 травня Велика Палата Верховного Суду визнала протиправним і скасувала протокол Центральної виборчої комісії про встановлення результатів виборів на 87-му окрузі на Франківщині та визнання Василя Вірастюка переможцем.

Про це повідомляє громадянська мережа "ОПОРА".

Кандидат від партії "За майбутнє" Шевченко оскаржував у суді протокол ЦВК від 22 квітня зі встановлення результатів виборів. Додатково у позові він просив зобов'язати ЦВК продовжити встановлювати результати виборів та відправити окружну виборчу комісію на уточнення протоколу.

28 квітня Верховний Суд повністю відмовив у задоволенні позову Шевченка. Однак Велика Палата дійшла до висновку, що попереднє рішення Верховного Суду потрібно скасувати, а апеляцію Шевченка — частково задовольнити.

Так, суд визнав протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів на окрузі та визнав протиправним і скасував протокол ЦВК від 22 квітня. Рішення мотивували тим, що під час встановлення результатів голосування в окрузі №87 ЦВК не забезпечила перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу.

Суддя Верховного Суду Дмитро Гудима опублікував витяги з постанови. Зокрема суд зазначив, що різниця між переможцем виборів і позивачем складає 422 голоси, що дає підстави для висновку про те, що нестача 504 виборчих бюлетенів впливає на результати виборів.

Відтак ЦВК має вирішити, що робити далі: або проводити переголосування на окремих дільницях, де були знайдені порушення, або ж врахувати протоколи ДВК і перерахувати голоси.

Читайте також

Контекст. 28 березня в одномандатних виборчих округах №50 (Донецька область) та №87 (Івано-Франківська область) відбулися проміжні вибори народних депутатів України. У Донецькій області переміг Андрій Аксьонов.

На довиборах до Верховної Ради на 87-му окрузі в Івано-Франківській області здобув перемогу кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк. Однак офіційні результати виборів не були оприлюднені аж до 22 квітня, оскільки їх оскаржували у судах через численні порушення при підрахунку голосів.

1