Верховний суд виправдав генерала у справі про авіакатастрофу Іл-76

Проти Віктора Назарова закрито кримінальне провадження
Головне
Верховний суд виправдав генерала у справі про авіакатастрофу Іл-76
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
21 Травня 2021, 13:48
читать на русском

Суд виправдав генерал-майора Віктора Назарова, якого раніше засудили до семи років в'язниці за халатність, яка призвела до загибелі 49 українських військових в катастрофі військового літака Іл-76 14 червня 2014 року.

Про це повідомила пресслужба Верхового суду.

Кримінальне провадження проти генерала закрито у зв'язку з відсутністю в діянні Назарова складу кримінального правопорушення.

21 травня 2021 року Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду за результатами розгляду справи щодо Назарова Віктора Миколайовича за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України, скасував постановлені судові рішення і закрив кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю в діянні Назарова В. М. складу кримінального правопорушення, - йдеться у повідомленні.

Судді, після вивчення всіх доказів, дійшли до висновку, що Назаров не мав можливості запобігти теракту бойовиків, які збили український літак.

Рішення суду касаційної інстанції мотивовано тим, що на підставі встановлених судами фактичних обставин справи, їхній висновок про те, що Назаров В. М. мав можливість запобігти терористичному акту, в результаті якого був збитий літак ІЛ-76-МД та загинуло 49 військовослужбовців Збройних Сил України, є неправильним, - додали у ВС.

Повідомляється, що раніше постановлені судові рішення проти Назарова скасовано.

Читайте також


Контекст. 

Військово-транспортний літак Іл-76 повітряних сил ЗСУ збили в ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу під час заходу на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військових і дев'ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули.

Згодом генерал-майору Генштабу ЗСУ Віктору Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 військовослужбовців ЗСУ. У березні 2017 року Назарова було визнано винним і засуджено до семи років ув'язнення. 16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок Назарову без змін, проте його не взяли під варту, а виконання вироку було призупинено у зв'язку з поданням скарги до Верховного суду.

У березні колишнього ватажка самопроголошеної "ЛНР" Ігоря Плотницького та двох командирів бойовиків заочно засудили до довічного ув'язнення за збитий у 2014 році літак Іл-76 Збройних сил України.

1