Колишнього ватажка "ЛНР" Плотницького заочно засудили до довічного ув'язнення за збиття Іл-76 – ЗМІ

Червоногвардійський суд Дніпра ухвалив рішення у справі про збитий у 2014 році літак Збройних сил України Іл-76
Колишнього ватажка "ЛНР" Плотницького заочно засудили до довічного ув'язнення за збиття Іл-76 – ЗМІ
Збитий ІЛ-76 (Фото: ТСН)
16 Березня 2021, 19:59
читать на русском

Колишнього ватажка самопроголошеної "ЛНР" Ігоря Плотницького та двох командирів бойовиків заочно засудили до довічного ув'язнення за збитий у 2014 році літак Іл-76 Збройних сил України.

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на онлайн-видання "Судовий репортер".

Згідно з оголошеною сьогодні, 16 березня, ухвалою суду, Плотницького та двох командирів бойовиків Андрія Патрушева й Олександра Гуреєва засуджено до довічного позбавлення волі без конфіскації майна.

Судді понад місяць перебували у нарадчій кімнаті. Текст вироку має понад 100 сторінок, - зазначається в повідомленні.

Вирок ухвалили заочно, адже підсудні перебувають на непідконтрольній уряду України території.

Коментуючи рішення суду у соцмережі нардеп минулого скликання Єгор Соболєв зазначив, що це саме той рідкісний випадок, коли засудили тих, хто насправді винний у загибелі українців.

Шана суддям районного суду у Дніпрі, які заочно засудили до довічного ув'язнення трьох убивць наших воїнів на чолі з Ігорем Плотницьким. Вороги та зрадники України досі мають пособників в українських судах - і за їхньої допомогою роками уникають правосуддя. Надзвичайно важливо, що воно починає утверджуватися, - написав Соболєв.

Контекст. Військово-транспортний літак Іл-76 повітряних сил ЗСУ збили в ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу під час заходу на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військових і дев'ятеро членів екіпажу. Всі вони загинули.

Читайте також

Згодом генерал-майору Генштабу ЗСУ Віктору Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 військовослужбовців ЗСУ. У березні 2017 року Назарова було визнано винним і засуджено до семи років ув'язнення. 16 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок Назарову без змін, проте його не взяли під варту, а виконання вироку було призупинено у зв'язку з поданням скарги до Верховного суду.

Плотницький у 2017 році пішов у відставку з посади очільника "ЛНР" за станом здоров'я. Згодом його бачили в Росії. На момент збиття літака Плотницький був ватажком незаконного формування "Зоря", Андрій Патрушев був його заступником. Олександр Гуреєв був на той час ватажком незаконного формування "Вітязь".

1