Весняна повінь в Україні затопила північ та центр: яка ситуація в регіонах

Підтопленими залишаються і окремі райони столиці України
Головне
Весняна повінь в Україні затопила північ та центр: яка ситуація в регіонах
18 Квітня 2023, 13:10
читать на русском

У північних областях України спостерігається зниження темпу підняття рівня води в річках. При цьому залишаються підтопленими понад 1 500 дворогосподарств.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС.

Як інформують рятувальники, посилаючись на лані Гідрометеорологічного центру, спостерігається сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг.

Йдеться про території Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.

"На даний час гідрологічна ситуація контрольована. Спостерігається тенденція щодо зниження темпу підняття рівня води у річках на півночі країни", - інформують ДСНС.

На даний час залишаються підтопленими 1 564 дворогосподарств (Чернігівська - 474, Кіровоградська - 323, Дніпропетровська - 269, Київська - 210, Черкаська - 181 та Полтавська - 107) та 330 будинків (Дніпропетровська - 170, Кіровоградська - 87, Черкаська - 42, Чернігівська - 29 та Полтавська - 2).

Таким чином, у Дніпропетровській, Волинській, Рівненській, Черкаській та Полтавській областях підтоплено 9 тисяч 138 га сільськогосподарських угідь.

Також порушено транспортне сполучення до 30 населених пунктів: Чернігівська - 29 та Київська - 1.

При цьому за минулу добу підрозділами ДСНС: відкачано 2 тисячі 995 м куб. води. (з початку робіт - 15 тисяч 184), перевезено 228 осіб (з початку робіт - 1 799).

Гідрологічна ситуація перебуває на посиленому контролі ДСНС.

Паводок у Києві

У Києві завчасно проводять підготовку до піка паводка, який очікується 22 квітня. Під загрозою подальших підтоплень ті місця, куди вже дісталася "велика вода".

Про це повідомляє Telegram-канал КМВА.

"Станом на 9:00 по місту Києву не зафіксовано аварійних підтоплень. Сьогодні, як і вчора відбувається пропуск весняного водопілля через Київську ГЕС", - йдеться в повідомленні.

Тому на річці Дніпро у столиці ще утримується затоплення заплавних територій, а саме: парку "Муромець", Гідропарк, Труханів острів, Галерна затока, Корчувате, приватних ділянок у районі Осокорків. Рівень небезпеки гідрологічних явищ - ІІ ("помаранчевий").

Як зазначили в КМВА, пік паводків ще попереду і за прогнозами Укргідрометцентру він очікується 22 квітня.

"Очікуваний максимальний рівень водопілля на Дніпрі в межах м. Києва не несе загрози промисловим об’єктам і житловим масивам міста", - вказано в повідомленні.

В КМВА попереджають про можливе подальше підтоплення місць відпочинку на острові Труханів, Гідропарк, парк Муромець. Часткові підтоплення садово-дачної забудови Воскресенських Садів, Русанівських Садів, Осокорків, Позняків, Вишеньок.

Зазначено, що всі потрібні служби міста Києва готуються до можливих надзвичайних ситуацій. Тому 19 квітня, завчасно, до настання піка паводка, будуть проведені спеціальні навчання.

На них буде відпрацьована організація та виконання аварійно-рятувальних та невідкладних робіт в умовах надзвичайної ситуації під час паводка.

В навчаннях братимуть участь представники муніципальної безпеки, житлово-комунальної, транспортної інфраструктури, охорони здоров’я, Національної поліції, патрульної поліції, ДСНС, аварійно-рятувальної служби, КП "Плесо", "Київавтодору", Товариства Червоного Хреста України, центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Як відомо, у Києві цьогорічна повінь збільшується від половини до одного метра у порівнянні з минулими роками. При цьому до критичного рівня води в Дніпрі лишається ще 50-60 см.

1