Вибори до бундестагу у Німеччині: партія Меркель поступилася соціал-демократам

СДПН отримує в бундестазі на 10 місць більше, ніж блок ХДС/ХСС
Вибори до бундестагу у Німеччині: партія Меркель поступилася соціал-демократам
Німеччина Фото: Ingo Joseph з Pexels
27 Вересня 2021, 08:37
читать на русском

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) під час виборів до бундестагу у Німеччині отримує найбільшу кількість голосів - 25,7%.

Партію Меркель Християнсько-демократичний союз (ХДС), яка на вибори йшла блоком з Християнсько-соціальним союзом (ХСС), підтримали 24,1%.

На третьому місці - партія "Зелені" з 14,8%, на четвертому - Вільна демократична партія (ВДП) з 11,5%. Партія "Ліві" так і не подолала п'ятивідсотковий бар'єр, тому її представників у парламенті не буде.

За даними ЦВК Німеччини СДПН отримує у бундестазі на 10 місць більше, ніж блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС).

Вибори до бундестагу Фото: Сайт ЦВК Німеччини

У новому складі парламенту буде 735 депутатів. СДПН займе 206 крісел, ХДС/ХСС - 196, у партії "Зелених" 118 місць. 92 місця у парламенті займуть представники Вільної демократичної партії (ВДП), "Альтернатива для Німеччини" (АДГ) буде представлена ​​83 парламентаріями. Від партії "Лівих" в бундестаг увійдуть 39 депутатів. І Асоціація виборців Південного Шлезвига (SSW) буде представлена ​​одним депутатом.

Нагадаємо, 26 вересня 2021 року в Німеччині відбулися вибори в парламент (бундестаг). Після 16 років при владі канцлер Німеччини Ангела Меркель свою кандидатуру на вибори не виставляла. За підсумками виборів партія, що перемогла, або кілька партій, формують уряд і висувають кандидатуру глави уряду - федерального канцлера.

У серпні канцлер ФРН Ангела Меркель назвала своїм наступником на посаді голови ХДС Арміна Лашета.

Раніше Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) затвердила кандидатом у канцлери чинного міністра фінансів Олафа Шольца (Olaf Scholz).

Довідково*: Олаф Шольц, 63 роки - виріс в Гамбурзі, де традиційно сильні позиції соціал-демократів. Там отримав юридичну освіту і працював адвокатом. Партійна кар'єра почалася в 1980-ті, коли він був заступником глави Jusos (Jungsozialisten, "Молоді соціалісти"), молодіжної організації СДПН. Пізніше політик був депутатом бундестагу, сенатором в Гамбурзі, а на початку нульових став гравцем команди канцлера Шредера, зайнявши в 2002 році посаду генсека партії. У першому з чотирьох коаліційних урядів Меркель він був міністром праці, потім бургомістром Гамбурга і знову міністром, тепер уже - фінансів, в останньому кабінеті Меркель.

Про Росію Шольц висловлювався рідко. У 90-ті роки контактував з політиками і бізнесменами з Санкт-Петербурга. Влітку 2017, коли Гамбург приймав саміт G20, Шольц бачився з президентом Росії Володимиром Путіним.

В ході виборчої кампанії він позиціював себе як "спадкоємець" Меркель. Перед виборами закликав до "нової східної політики" на рівні Євросоюзу і посилення ролі Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ).

*За даними Deutsche Welle

Читайте також

1