Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО - ЗМІ

Фріланд має українське походження, її матір - українка
Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО - ЗМІ
Христя Фріланд / Фото: CBC News
8 Вересня 2022, 09:48
читать на русском

Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд є однією із кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це повідомляє CBC News з посиланням на чотири різні джерела - в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де розташована штаб-квартира НАТО.

Вони заявили, що ім’я Фріланд кілька місяців обговорювалося в міжнародних колах з питань оборони та безпеки як потенційної наступниці нинішнього генерального секретаря Єнса Столтенберга.

Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком), - сказав анонімно високопосадовець НАТО.

Сама Фріланд 7 вересня ухилися від відповіді на подібні питання, згадавши, що "вже має дві роботи" - посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Зауважимо, що у вересні 2022 року мав закінчитись термін повноважень Єнса Столтенберга, але лідери Північноатлантичного Альянсу, схвильовані після російського вторгнення в Україну, продовжили цей термін до 2023 року.

Серйозне обговорення заміни Столтенберга тривало на початку 2020 року, задовго до кінцевого терміну чинного генсека. Влітку 2021 року американське видання Politico написало, що три колишні президентки країн НАТО - Колінда Грабар-Кітарович з Хорватії, Даля Грибаускайте з Литви та Керсті Кальюлайд з Естонії були серед головних кандидаток. Джерела в Брюсселі повідомили, що ім'я Фріланд з'явилося восени минулого року.

Фріланд має українське походження та заглиблена в політику та історію Східної Європи. Вона може вільно говорити англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами. Її знання Росії та внутрішньої роботи Кремля також був би великим плюсом.

Читайте також