Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про НАТО та Росію (відео)

Генсек НАТО наголосив, що Україна є важливим стратегічним партнером Альянсу
Головне
Зеленський зустрівся зі Столтенбергом: говорили про НАТО та Росію (відео)
Зустріч Зеленського і Столтенберга (скріншот відео)
16 Грудня 2021, 13:16
читать на русском

Президент Володимир Зеленський у ніч на 16 грудня зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони обговорили стягування Росією військ до українського кордону та перспективи членства України у Північноатлантичному альянсі.

Про це Зеленський і Столтенберг розповіли під час брифінгу 16 грудня у Брюсселі.

Ми обговорювали значне нарощування російських збройних сил навколо України. Десятки тисяч військових у бойовій готовності, артилерія, танки, дрони, а також електронні системи ведення бою. Ми не бачимо, що це нарощування змінюється чи зменшується – навпаки, продовжується, – наголосив Столтенберг.

Він додав, що НАТО розцінює дії Росії як провокацію. Столтенберг наголосив, що Росія повинна повернутися до дипломатії та деескалації ситуації, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

За словами посадовця, водночас НАТО готове до діалогу з Росією.

Він нагадав, що НАТО надає Україні практичну підтримку і запевнив, що альянс й надалі продовжуватиме робити це.

Ми маємо інструкторів і радників альянсу у ваших Збройних силах, беремо участь у спільних навчаннях і надаємо обладнання, – зауважив посадовець.

За словами Зеленського, Росія продовжує вдаватися до тиску на Україну.

Те, що нині відбувається на тимчасово окупованому півострові Крим та на Донбасі, навколо кордонів України та в Чорному і Азовському морях, варто розглядати в комплексі з іншими гібридними елементами, які російська сторона використовує для шантажу і тиску на нашу державу та на демократію, – наголосив президент (досьє Володимира Зеленського).

Зеленський повідомив, що обговорив зі Столтенбергом напрями взаємодії та участь України в місіях під егідою НАТО, залучення до сил реагування НАТО та участь у військових навчаннях.

Нагадаємо, 7 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на саміті НАТО у Мадриді у 2022 році країни-члени Організації Північноатлантичного договору можуть підтвердити рішення щодо майбутнього членства України в НАТО.

Читайте також