Від 2025 року в українських вишах запровадять базову військову підготовку

Вона буде обов'язковою для студентів-чоловіків.
Від 2025 року в українських вишах запровадять базову військову підготовку
22 Квітня 2024, 19:55
читать на русском

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвали закон №10449 щодо посилення мобілізації. Документом передбачається введення базової військової підготовки в українських закладах вищої освіти (ЗВО) для студентів-чоловіків.

Про це пише видання Освіта.ua.

Починаючи з 2025 року, в ЗВО вводиться базова військова підготовка, яка буде обов'язковою для студентів чоловічої статі. Базова загальновійськова підготовка включатиметься до навчальних планів ЗВО усіх форм власності, як окрема навчальна дисципліна.

Метою проведення підготовки є здобуття громадянами військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

Для проведення занять з базової загальновійськової підготовки можуть залучати громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

Для студентів жіночої статі базова загальновійськова підготовка буде добровільною.

Також від проходження базової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності будуть звільнені студенти, які за станом здоров’я будуть визнані непридатними до військової служби.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів. Про те, що передбачено законопроєктом, ми писали тут.

У офіційному парламентському виданні "Голос України" вже опублікували закон про мобілізацію. Це означає, що документ набере чинності через місяць із дня, наступного за його оприлюдненням, тобто 18 травня.

Читайте також