У Кабміні готують нові обмеження для ухилянтів від мобілізації - Малюська

Нові обмеження будуть передбачати необхідність мати військово-облікові документи для отримання деяких адміністративних послуг
У Кабміні готують нові обмеження для ухилянтів від мобілізації - Малюська
Денис Малюська (фото: УНІАН)
22 Квітня 2024, 11:46
читать на русском

У Кабінеті міністрів України працюють над новими обмеженнями для тих, хто ухиляється від мобілізації та служби у війську.

Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону.

За словами міністра, нові обмеження будуть передбачати необхідність мати військово-облікові документи для отримання деяких адміністративних послуг. Наразі уряд напрацьовує зміни до своїх постанов.

"У мене немає сумнівів у тому, що уряд забезпечить стимулювання тих, хто сумнівається у необхідності виконання своїх обов’язків - у тому плані, що зараз різні міністерства напрацьовують зміни у постанови Кабміну, зміни у регулюванні, які встановлять передумовою надання окремих адміністративних послуг надання військово-облікового документа", - розповів Малюська.

Нагадаємо, український парламент схвалив у першому читанні законопроєкт №10379, який передбачає посилення покарання за ухилення від мобілізації. Урядова версія законопроекту передбачала штрафи до 200 тисяч гривень, але комітет Верховної Ради пом'якшив покарання.

У початковій версії, яку вніс Кабмін в особі Міністерства оборони, пропонувалося вважати відмову від проходження медичного огляду ухиленням від призову та карати її позбавленням волі до 5 років. Штрафи за неявку до ТЦК за повісткою Міноборони пропонувало збільшити до 204 тисяч грн.

Проте Комітет, який рекомендував ухвалити цей законопроєкт, відкоригував відповідні норми.

За законопроєктом №10379 про відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону та мобілізацію, Рада прийняла такі норми:

  • За порушення правил військового обліку штраф від 3400 до 5100 гривень, повторно або у особливий період – від 17000 до 22500 гривень.
  • За порушення законодавства про оборону та мобілізацію, стаття 210-1, у мирний час від 5100 до 8500 для громадян та 17000-34000 для посадових та юридичних осіб, у воєнний час для громадян від 17000 до 22500 гривень, для посадових та юридичних осіб 34 000 до 59 500 гривень.

Читайте також