Від початку російської агресії США допомогли Україні на 2,5 мільярда доларів

Жодна інша країна не надала Україні так багато військової допомоги
Від початку російської агресії США допомогли Україні на 2,5 мільярда доларів
Фото: Посольство України в США
1 Липня 2021, 22:04
читать на русском

Від початку російської агресії у 2014 році Сполучені Штати Америки надали Україні близько 2,5 мільярдів доларів військової допомоги, що є найбільше серед усіх країн світу.

Про це в інтерв`ю виданню Liga.net сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Зокрема глава МЗС розповів про затримку в постачанні Україні додаткової летальної зброї на 100 млн доларів від США. Ця партія була сформована у відповідь на військову ескалацію РФ навесні цього року.

Цей пакет був резервним планом на випадок подальшого загострення ситуації на кордонах України. Жодного відношення до регулярної військової допомоги, яку США виділяють Україні і яка надходить за графіком, він не має. І саме його поставили на паузу. Але у мене тут є питання без відповіді: а якщо завтра війна? Недостатньо отримати від США 100 млн доларів, цей резервний пакет треба ще реалізувати: закупити, поставити, довести до військ. Щоб не запізнитись. Це те, про що я турбуюся, - зауважив міністр.

Водночас Кулеба наголосив, що коли йдеться про США, слід розуміти, що жодна країна світу не надала нам стільки військової підтримки з 2014 року, як США.

 Загальна сума – близько 2,5 мільярдів доларів США. І ми дуже цінуємо цю допомогу, - наголосив глава МЗС.

Нагадаємо, на початку березня США оголосили про виділення Україні 125 млн доларів допомоги. Зокрема, йшлося про передання двох малих бойових катерів Mark IV, контрбатарейних радарів, тактичного обладнання та обладнання для медичної допомоги військовим.

Тоді ж зазначалося, що умовою для виділення наступних 150 мільйонів доларів є спільне підтвердження Міноборони США й Держдепартаменту того факту, що Україна досягла достатнього прогресу в ключових оборонних реформах.

Читайте також