Відсьогодні податкова служба розпочала перевірки бізнесу, які припинили після початку війни

Зеленський 6 грудня підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки (№10016-д)
Головне
Відсьогодні податкова служба розпочала перевірки бізнесу, які припинили після початку війни
8 Грудня 2023, 13:44
читать на русском

Президент Володимир Зеленський 6 грудня підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки (№10016-д). Отже, відсьогодні закон про поновлення перевірок бізнесу набирає чинності.

Так, до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за 2021 рік:

  • мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;
  • мали рівень сплати податку на прибуток менший ніж 50% по галузі та ПДВ менший ніж 50% по галузі;
  • річний дохід становить понад 10 млн грн, при тому загальна сума витрат становить понад 75% суми річного доходу.

Законопроєкт не повертає перевірки для ФОПів першої та другої груп та підприємств на окупованих територіях або територіях, де йдуть бойові дії.

Мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

Перевірки, які були відкриті законопроєктом №8401 з серпня 2023 року, а саме виробників тютюну, палива, алкоголю, грального бізнесу та надавачів фінансових послуг, залишаються у пріоритеті.

До слова, Податковий кодекс встановлює мораторій на проведення більшості податкових перевірок під час дії воєнного стану. Наразі дозволено проведення лише декількох видів перевірок, зокрема:

  • перевірки з питань ТЦУ (трансфертного ціноутворення);
  • перевірки під час реорганізації та ліквідації юридичної особи;
  • перевірки у разі подання заяви про відшкодування ПДВ, або у разі подання декларації із від’ємним значенням ПДВ більше ніж на 100 тис. грн;
  • перевірки у разі отримання скарги про ненадання податкової накладної покупцеві;
  • перевірки суб’єктів господарювання, які є надавачами фінансових послуг, виробниками/реалізаторами підакцизних товарів та платниками податків зі сфери грального бізнесу.

Нагадаємо, у червні Верховна рада ухвалила законопроект №8401, яким внесено зміни до Податкового кодексу. За кілька тижнів його підписав президент Володимир Зеленський.

Згідно з документом, з 1 серпня 2023 року скасовано податкові пільги, а також поновлено перевірки підприємців.

Зокрема, було скасовано пільгову 2%-у ставку. Фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно перейти на бажану систему оподаткування. А нових ФОПів, які реєструвалися у 2022 році, автоматично перевели на єдиний податок зі ставкою 5%.

Крім того, І та ІІ групи зобов'язали знову сплачувати єдиний податок, а заборону на штрафи за порушення податкового законодавства також скасували.

Зазначимо, повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбаченим угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму фінансування на 15,6 млрд доларів.

Читайте також