Відсьогодні програма обміну ламп доступна в усіх селах України

Отримати лампи можна буде у стаціонарних або мобільних відділеннях Укрпошти
Відсьогодні програма обміну ламп доступна в усіх селах України
25 Лютого 2023, 10:10
читать на русском

З 25 лютого  жителі сіл зможуть обмінювати старі лампи розжарювання на нові LED-лампи.

Про це повідомляє Мінцифри.

Наразі ця послуга доступна лише в містах та селищах міського типу України, крім тимчасово окупованих територій. За весь час українці подали заяви про обмін понад 3,5 млн ламп через "Дію".

Обмін здійснюється за спільною програмою уряду України та ЄС.

Подати заяву можна в Дії, а отримати лампи у відділенні Укрпошти. Зазначається, що українці вже обміняли мільйони ламп.

"Зокрема скористатися послугою зможуть і мешканці прифронтових сіл Донецької, Луганської, Херсонської, Харківської та Запорізької областей. Загалом по відділеннях Укрпошти у селах розподілять 6,6 млн LED-ламп", — сказано у повідомленні.

Подати заяву через Дію зможуть мешканці сіл, в яких працюють автоматизовані відділення Укрпошти. В інших населених пунктах отримати енергоощадні лампи можна буде без попереднього замовлення у застосунку Дія.

Щоб подати заяву через Дію:

  • авторизуйтесь у Дії;
  • оберіть Послуги – Обмін лампочок;
  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;
  • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Якщо серед переліку населених пунктів не знайшли свій, зверніться безпосередньо у відділення Укрпошти з паспортом, РНОКПП та лампами для обміну.

Нагадаємо, програма обміну ламп підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ "Укрпошта" в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Кабінет міністрів затвердив Порядок реалізації протягом 2023 року експериментального проєкту із заміни побутових ламп розжарювання на світлодіодні лампи для економії електроенергії. Перехід на LED-лампи допоможе скоротити дефіцит електроенергії. За підрахунками експертів, споживання електрики знизиться на 7-10% під час пікових навантажень. Так кожен українець зможе зробити свій внесок у посилення енергетичної безпеки держави.

Читайте також