Війна в Україні може затягнутися на десять років та більше - міжнародні експерти 

Є величезні ризики, що Україна продовжуватиме поступово втрачати землю
Головне
Війна в Україні може затягнутися на десять років та більше - міжнародні експерти 
Наслідки обстрілів, війна Фото: Pexels
15 Червня 2022, 13:03
читать на русском

Міжнародні аналітики та експерти побоюються, що українські військові втрачають перевагу на фронті, залишаючи східні області вразливими до повного захоплення в ході тривалого конфлікту.

Як повідомляє CNBC, директор зі стратегії, технологій та контролю над озброєннями в Міжнародному інституті стратегічних досліджень Вільям Альберке зазначив, що "є величезні ризики того, що Україна продовжуватиме поступово втрачати землю".

Після того, як росія вирішила зосередити свої сили на східній Україні та контролювати більшу частину Луганської області, у експертів виникло занепокоєння, що сили України можуть почати втрачати імпульс у боротьбі проти знову зосередженого наступу росії.

Росія поступово просувається вперед і зараз, як повідомляється, контролює більшу частину стратегічного міста Сєвєродонецьк, хоча в цьому районі тривають запеклі бої, - зазначив радник Teneo Intelligence з Центральної та Східної Європи Андріус Турса.

На його думку, захоплення цього міста, а також Лисичанська, є вирішальним для росії, щоб отримати повний контроль над Луганською адміністративною областю.

У разі успіху російський наступ, ймовірно, перемістить фокус на Донецький регіон, близько половини якого вже окуповано, – сказав він.

Турса сказав, що ситуація на Донбасі відображає військові переваги росії, включаючи набагато більшу вогневу міць і чисельність військ. Для України тривожно те, що росія також, схоже, загострила свій стратегічний хід.

Російська сторона, схоже, покращила свою оперативну та матеріально-технічну діяльність і використовує більше переваг у повітрі та можливостях радіоелектронної боротьби. Тим часом Україна страждає від повільних і недостатніх поставок зброї від своїх союзників.

Альберке сказав, що росія тепер кидає все, що має, на повну окупацію регіону.

Це та частина війни, яка дійсно хвилює, тому що це війна на виснаження, тому що це просто росія кидає тонни і тонни лайна у бій. Це вони використовують донецьких і луганських бійців як гарматне м’ясо. Це вони просто використовують свої величезні людські ресурси, і є шанс, що Україна втратить ще більше землі.

Експерт додав, що у нього є реальні побоювання, що "можемо побачити якийсь напівпостійний заморожений конфлікт, який триватиме десятиліття чи більше".

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна входить у довготривалу фазу війни з росією.

Читайте також

1