Війна в Україні не перемогла ковід: вчені НАН про епідситуацію в країні

Наразі точних даних про розвиток пандемії в Україні немає
Важливо
Війна в Україні не перемогла ковід: вчені НАН про епідситуацію в країні
Коронавірус, карантин, люди у захисних масках Фото: УНІАН
17 Березня 2022, 11:54
читать на русском

Станом на 16 березня 2022 року в середньому за тиждень в Україні щодня одужують 24 879 людей, 5057 осіб інфікуються і 79 хворих помирають від COVID-19.

Про це повідомили учені НАН України.

Кількість смертей від коронавірусу нині видається заниженою принаймні у півтора раза. Також можливе збільшення кількості летальних випадків, з огляду на проблеми в наданні медичної допомоги.

Українські довоєнні дані про спостережувану летальність штаму "Омікрон" уже доволі надійні та вказують, що вона втричі нижча, ніж у "класичного" штаму з Вуханю. При цьому смертність від "Омікрону" вчетверо нижча, ніж у "Дельти". Робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу припускає, що захворюваність продовжує знижуватися.

Водночас процес забору аналізів та проведення відповідних тестів ускладнився, тож статистика захворюваності суттєво неповна.

При цьому лікарні та лабораторії продовжують працювати у штатному режимі, тож фіксуються нові випадки захворювання, смерті та одужання від COVID-19.

Зареєстровані епідемічні показники показали зниження у декілька разів на тлі зміни режиму роботи лікарень, знищення російською армією інфраструктури закладів охорони здоров’я та окупації частини території України", – йдеться у повідомленні.

Водночас у НАН наголосили, що зменшення зареєстрованих випадків не означає зниження реальних показників захворюваності. Навпаки – такі чинники, як велика кількість біженців та скупчення людей в укриттях могли слугувати каталізатором для епідемії.

Крім того, дані захворюваності в Україні зосереджені досить нерівномірно, адже 40% всіх ПЛР-тестів, про які відомо з баз даних, проведено на Рівненщині.

На сьогодні левова частка нових інфікованих коронавірусом припадає на чотири регіони: Волинську, Полтавську, Черкаську області та м. Київ.

У Польщі, Угорщині, Словаччині, Молдові та Румунії, які відкрили свої кордони для українських біженців, нових спалахів коронавірусу не виявлено.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль дав завдання Міністерству охорони здоров'я України проаналізувати карантинні обмеження з урахуванням епідемічної ситуації та за необхідності розглянути можливість їх послаблення після 31 березня та, за необхідності, внести зміни до тих вимог, що діятимуть після 31 березня у "помаранчевих" та "зелених" зонах з огляду на весняно-літній період.

Читайте також

1