Військові та ВПО: хто в Україні може не платити комуналку під час війни

Також за комунальні послуги можна не платити, якщо вони не надавалися або були неякісними
Військові та ВПО: хто в Україні може не платити комуналку під час війни
Комунальні послуги, лічильник, платіжка Фото: https://t.me/zoda_gov_ua
3 Листопада 2022, 09:13
читать на русском

Українці, які вимушено залишили свої домівки, а також військові, які перебувають на фронті, можуть розраховувати на зменшення суми платіжок за комунальні послуги або взагалі отримати звільнення від сплати.

Про це повідомили юристи з благодійного фонду "Право на захист".

В українському законодавстві є стаття 7 ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", відповідно до якої громадяни мають право на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги, якщо їх не надавали, надавали не в повному обсязі або знижували їхню якість.

Крім того, згідно із вищезазначеним законом, українці можуть не сплачувати вартість комуналки, якщо вони не користувалися комунальними послугами за період тимчасової відсутності у житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження (винятки: постачання теплової енергії та послуги управління багатоквартирним будинком).

Водночас юристи наголошують на важливих нюансах:

  • звільнення від оплати можливе лише у випадку, якщо приміщення не обладнані лічильниками (якщо вони є, то необхідно раз на місяць подавати попередні показання);
  • у будь-якому випадку підлягають оплаті послуги з управління багатоквартирним будинком та постачанням теплової енергії;

Якщо ви були відсутні вдома понад 30 днів, то варто звернутися до постачальників послуг з письмовою заявою. У заяві потрібно вказати ПІБ, адресу реєстрації, місце фактичного проживання, номер телефону та підстави звільнення від оплати послуг. Також до заяви потрібно прикріпити один із документів про підстави:

  • служба в ЗСУ,
  • статус ВПО,
  • проходження лікування тощо.

Радимо звернутися до надавачів комунальних послуг письмово із викладенням обставин, посилаючись на ст. 7 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, при цьому додати копію довідки ВПО, що підтверджує її відсутність і факт того, що не користувалися послугою (додатково можна надати відповідний акт ОСББ, депутата сільради тощо про те, що дійсно мешкали весь час за адресою реєстрації ВПО), з проханням не здійснювати нарахування, дивлячись на вищевказані обставини", - написали юристи.

Нагадаємо, в Україні відключати населення за несплату комунальних послуг на період дії воєнного стану заборонено.