Військовий облік для жінок: яке покарання очікує на тих, хто не стане до 1 жовтня

До ухилянтів можуть бути застосовані примусові заходи
Головне
Військовий облік для жінок: яке покарання очікує на тих, хто не стане до 1 жовтня
Жінки-військові (Фото: Міністерство оборони України)
18 Серпня 2022, 13:35
читать на русском

Народний депутат Федір Веніславський пояснив, чи буде покарання для жінок, які не стануть на військовий облік до 1 жовтня.

Як зазначив член Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки на брифінгу, до тих, хто буде систематично ухилятися від військового обліку, можуть бути застосовані примусові заходи.

Проте Веніславський наголосив, що жорсткі санкції не відразу застосовуватимуться. Однак за це передбачена адміністративна відповідальність.

У Генштабі ЗСУ пояснювали, що жінки (фахи яких підпадають під військовий облік) до 1 жовтня мають стати військовий облік. Тобто це не ті, хто працює не за спеціальністю, а має відповідний документ, який підтверджує їхній рівень кваліфікації. 

За словами нардепа, військовий обов’язок жінок не є чимось новим для України. Оскільки за часів Радянського союзу та Незалежності України жінки певних професій, які отримали саме професійну освіту за відповідним фахом, з документами, що підтверджують рівень кваліфікації, перебувають на військовому обліку.

Однак, якщо ці жінки не стануть на військовий облік, то жодних негативних наслідків до них не буде застосовуватися. Хоча за це передбачена адміністративна відповідальність. У майбутньому, думаю, що у випадку ухиляння від постановки на військовий облік можуть бути застосовані такі примусові заходи до таких людей, які будуть системно ухилятися від виконання таких нормативно-правових актів, - наголосив депутат.

Нагадаємо, в Україні жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою.

Читайте також

1