Військовий облік в Україні: чи можуть мобілізувати тих, хто виїхав за кордон

Закордонні представництва не можуть вручати повістки за українським законодавством
Військовий облік в Україні: чи можуть мобілізувати тих, хто виїхав за кордон
Військові навчання (Фото: ВМС ЗСУ)
8 Травня 2023, 11:00
читать на русском

На початку цього року в Україні ввели нові правила військового обліку чоловіків. Кабмін опублікував текст постанови № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Тепер дипустанови зобов’язали вести військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Військовий адвокат, співкоординатор Офісу підтримки родин військовослужбовців Ярослав Жукровський  відповів на найпопулярніші питання, стосовно чоловіків призовного віку, які зараз перебувають за кордоном, пише hromadske.

Що чекає тих, хто став на військовий облік за кордоном

Закордонні дипломатичні установи в рамках військового обліку мають чотири блоки ключових повноважень:

  • інформують громадян, які стали на консульський облік і досягли призовного віку, про початок чергового призову;
  • сприяють поверненню військовозобов’язаних на батьківщину. Найбільше дискусій тут викликає слово «сприяти». Чутки, що українців за кордоном пакуватимуть в автобус і примусово везтимуть до України, не відповідають дійсності. Але що саме означає «сприяння поверненню» — українське законодавство не пояснює;
  • військовий облік у дипустановах. Це фіксація громадянина у військово-облікових документах консульств. Не варто плутати її з проходженням військово-лікарських комісій або мобілізацією;
  • про облік військовозобов’язаного дипустанова повідомляє територіальні центри комплектування. Зробити це необхідно впродовж семи днів після взяття на консульський облік або зняття з нього військовозобов'язаних.

Чи стосується це багатодітних

Стати на військовий облік у країні перебування повинні всі військовозобов’язані українці. Це стосується й жінок, які є військовозобов’язаними — мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Інші жінки можуть стати на військовий облік за кордоном за власним бажанням — така можливість у них є.

Чи можуть вручити повістку за кордоном

Ні. Закордонні представництва не можуть вручати повістки за українським законодавством. Адже повістка — це документ, яким людину запрошують до територіального центру комплектування для уточнення військових облікових даних або проходження військово-лікарської комісії.

Чи можуть покарати чоловіків, які ігнорують облік за кордоном

Українське законодавство вимагає від громадян призовного віку, які стають на тимчасовий консульський облік, ставати й на військовий. Якщо цього не зробити, це можна вважати ухиленням виконання від військового обов’язку.

Чи можна українця в іншій державі покарати за це — питання складне й невизначене. Щоб притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності, мають бути факти, що людина умисно порушує правила військового обліку. Це довести складно.

Чи можуть депортувати українця за порушення правил обліку

Військовий облік у закордонних дипломатичних установах — це, ймовірніше, декларативний механізм з’ясування даних громадян України. Ігнорування цієї норми не є підставою для депортації. Правових підстав у дипломатичних установ на це немає.

Детальнішу інформацію про взяття на військовий облік за кордоном варто шукати на сайтах посольств України.

Нагадаємо, у Міністерстві оборони України підготували зміни до законодавства щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років.

Читайте також

1