Вілли в Лондоні та Дубаї, літак та акції швейцарського банку: молодша донька Назарбаєва вивела з Казахстану 300 мільйонів доларів

Кошти переводили через оффшори в Ліхтенштейні та на Віргінських островах
Вілли в Лондоні та Дубаї, літак та акції швейцарського банку: молодша донька Назарбаєва вивела з Казахстану 300 мільйонів доларів
Алія Назарбаєва (Фото з відкритих джерел)
10 Січня 2022, 20:58
читать на русском

Молодша донька першого президента Казахстану Алія Назарбаєва вивела з країни понад 300 мільйонів доларів і купила особняк у Лондоні за 11,9 мільйона доларів, будинок у Дубаї, приватний літак та акції швейцарського банку.

Про це повідомляє британська газета The Telegraph з посиланням на юридичні документи.

Це стало відомо після того, як Алія Назарбаєва подала до Високого суду Лондона багатомільйонний позов до двох фінансових консультантів. Вона звинувачувала їх у нечесності, незаконному привласненні коштів та змові з метою шахрайства.

Сторони вже дійшли згоди, пише газета.

Назарбаєва вивела з Казахстану особисті кошти у розмірі 312 мільйонів доларів після того, як радники сказали, що тримати активи в країні небезпечно, пише газета.

Газета The Telegraph розповіла, що у 2006 році Назарбаєва акції кількох компаній із Казахстану – на цьому вона заробила близько 325 мільйонів доларів.

Фінансові консультанти порадили Назарбаєвій переказувати кошти через офшори в Ліхтенштейні та на Британських Віргінських островах. На їхню пораду вона ще інвестувала 108 мільйонів доларів у швейцарський приватний банк CBH Bank в обмін на 51-відсотковий пакет акцій.

Будинок, який купила Назарбаєва у Лондоні, коштує майже 11,9 мільйона доларів. Приватний літак Challenger Bombardier коштував 25 мільйонів доларів, і вілла в Дубаї за 14 мільйонів доларів.

The Telegraph зазначає, що даних про незаконне збагачення Алії Назарбаєвої немає, проте експерти мають питання щодо ділових цих операцій і виведення коштів з країни.

Нагадаємо, торік стало відомо, що інша дочка і онук першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва купили будиночок Шерлока Голмса на Бейкер-стріт 221, а також землю та іншу нерухомість між будинками 215 і 237 на відомій лондонській вулиці.

Власників будівлі на Бейкер-стріт довгі роки шукали в карибських офшорах. Витік інформації дозволив дізнатися, що бізнесом, на який зареєстрована будівля, володіє донька президента Казахстану Дарига Назарбаєва. Своєю чергою, бізнес належить компанії Farmont Investors Corporation, зареєстрованій на Британських Віргінських островах.

Читайте також