Виплати бідним зростуть, а чиновникам - скоротяться: що буде з пенсіями у 2024 році

1 березня 2024 року планується індексація пенсій
Головне
Виплати бідним зростуть, а чиновникам - скоротяться: що буде з пенсіями у 2024 році
Пенсія (Фото: pexels)
10 Листопада 2023, 12:34
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні проєкт закону про державний бюджет на 2024 рік. За відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

Народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа розповіла, як зміняться пенсії та соціальні виплати у 2024 році, повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

"Пенсії, зарплати лікарям і вчителям, соціальна допомога – це захищені статті видатків, усі вони зберігаються. Крім того, 1 березня планується також індексація пенсій. Загалом усі виплати, які люди отримують від держави, будуть індексуватися наступного року", — зазначила вона.

Нардепка також додала, що в бюджет заклали й видатки на покриття дефіциту Пенсійного фонду. Також наступного року планується запуск реформи солідарної пенсійної системи

"Тобто ті, хто зараз отримує найменші пенсії, матимуть зростання виплат. Водночас для чиновників, які вийшли на пенсію й отримують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Усе це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була більш справедливою", — наголосила народна депутатка.

За її словами, також наступного року продовжаться виплати внутрішньо переміщеним особам. Наразі таких людей обліковується в державі близько двох мільйонів. На їхню підтримку в бюджеті закладено 57,6 млрд гривень.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України запустив механізм добровільних страхових внесків, який дозволяє купувати страховий стаж для майбутньої пенсії або для збільшення її розміру. Для початку необхідно укласти договір з Пенсійним фондом за допомогою електронного підпису, Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Після цього можна самостійно визначити

  • тривалість;
  • періодичність;
  • та розмір страхових внесків.

Суми страхових внесків зараховуються за місяць, у якому гроші потрапили на рахунок Пенсійного фонду.

Для незастрахованих осіб місяць буде зарахований до страхового стажу, а для застрахованих - збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Читайте також