Виплатять компенсацію за "вимушений прогул": суддю Львова, який має російський паспорт, поновили на посаді

Представниця Верховного суду відмовилася коментувати, чи будуть подавати апеляцію на рішення Київського окружного адміністративного суду.
Головне
Виплатять компенсацію за "вимушений прогул": суддю Львова, який має російський паспорт, поновили на посаді
Богдан Львов
10 Січня 2024, 16:46
читать на русском

ОАСК зобовʼязав Верховний суд поновити на посаді судді Касаційного господарського суду Богдана Львова, який має російське громадянство, та виплатити йому середній заробіток за період з жовтня 2022 року, коли його відрахували.

Про це повідомив у Фейсбуці журналіст проєкту Схеми Георгій Шабаєв.

Громадянина РФ Богдана Львова поновили на посаді судді і постановили виплатити зарплату за час вимушеного прогулу". - написав Шабаєв.

"Зобовʼязати Верховний суд зарахувати Львова Богдана Юрійовича до штату Верховного суду", – зачитала рішення суддя Київського окружного адміністративного суду Альона Кушнова.

Також суд постановив стягнути з Верховного суду заробітну плату Львова за час "вимушеного прогулу".

Представниця Верховного суду відмовилася коментувати, чи будуть подавати апеляцію на рішення Київського окружного адміністративного суду.

У розмові зі "Схемами" напередодні судового засідання голова Верховного суду Станіслав Кравченко прямо не відповів, чи буде Верховний суд подавати апеляційну скаргу в разі задоволення позову Львова. "Ми ще не бачили рішення, я не можу знати, що буде в тому рішенні написано, як можна так завчасно говорити?" – сказав Кравченко.

Київський окружний адмінсуд частково задовольнив позов Львова. Після засідання він сказав, що "рішенням, безумовно, задоволений". Він відповів на запитання журналістів про російське громадянство, наявність якого СБУ підтвердила у жовтні 2022 року:

"Мені себе переконувати не треба. Я знаю, що я є виключно громадянином України, і в мене єдиний паспорт".

Раніше Державна міграційна служба України зупинила питання про позбавлення екссудді Верховного суду Богдана Львова громадянства України, у якого виявили паспорт РФ. Відповідь на запит журналістів про причини такого рішення, не озвучили, пославшись на "конфіденційність" цієї інформації.

Нагадаємо, у заступника голови українського Верховного суду та очільника Касаційного господарського суду в його складі Богдана Львова виявили російське громадянство. 4 жовтня голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова із штату Верховного суду. Також журналісти "Схем" виявили двокімнатну квартиру на Ленінградському шосе в Москві, якою володіють порівну, як стверджують, теща українського судді та його дружина Інна Львова. Суддя також мав частку в цій квартирі, але передав її у власність дружині за договором дарування, укладеним 2012 року.

7 жовтня 2022 року петиція на сайті президента про позбавлення Львова українського громадянства набрала 25 тисяч підписів. 22 жовтня президент Володимир Зеленський відповів на петицію – доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. З того часу про результати розгляду цього питання ані в Офісі президента, ані в Державній міграційній службі не повідомляли.

1