Випускники та освітяни "Могилянки": Квіт замість визнати неправоту, ховається за спинами студентів

У соцмережах думки щодо протестів студентів розділилися
Випускники та освітяни "Могилянки": Квіт замість визнати неправоту, ховається за спинами студентів
Національний університет “Києво-Могилянська академія” Фото: facebook.com/naukma
8 Лютого 2022, 10:33
читать на русском

У соцмережах активно обговорюють ситуацію довкола Києво-Могилянської академії. Протестні настрої студентів багато хто не поділяє.

Зокрема, деякі освітяни та випускники НаУКМА зазначають, що спільнота академії знехтувала чесністю виборчого процесу президента вузу, пише видання Comments.ua.

Випускник академії, здобувач Мічиганського університету Андрій Горобець зазначив, що "у Могилянці в Квіта все схоплено".

Цікавий феномен, коли людина замість визнати свою неправоту і поразку, підіймає революцію і ховається за спинами студентів... Соромно за Альма Матер…, -  написав він.

Також про спекуляцію студентів написала і філологиня, доцентка кафедри української мови філологічного факультету ЗНУ Оксана Меркулова.

За її словами, вона не має симпатій до міністра освіти Сергія Шкарлета, але НаУКМА "протиснули вигідний для них результат":

Студенти Могилянки, спекулюючи винятковістю свого вишу, скандалом, криком і банальним шантажем протиснули вигідний для них результат... Після цього особисто в мене — жодної поваги до нинішньої Могилянки, яка спустилася до рівня "гоп-стоп".

Українська науковиця Таміла Гладка зазначила, що автономія вузу має бути контрольованою, бо керівництво вишів може нею зловживати:

Ми, добре дотичні до системи вищої освіти особистості, знаємо ту "автономію" у переважній більшості вишів по всій Україні... і знаємо, як організовуються вибори ректорів. Там є, що перевіряти МОН, Кабінету Міністрів України і є що переробляти в Законі "Про вищу освіту". Якраз втручання МОН і потрібне в ту автономію, бо за нею часто приховується суцільне порушення керівництвом законодавства... Працюючи у вишах, я спочатку раділа новому Закону "Про вищу освіту", а потім зрозуміла, що там залишилися хороші "лазейки" тою автономією крутити так, як заманеться. І тоді я не раз задумувалась, коли ж те МОН проконтролює нарешті ту "автономію"? Адже заяви невеликої кількості вільних викладачів про ті порушення часто закінчувалась тим, що ті викладачі самі залишали ті вузи. У цій ситуації з Могилянкою все просто вирішується: якщо були порушення у виборах, то потрібно, щоб за це взялись правоохоронні органи і розслідували все. Рішення ж про скасування наказу МОН щодо повторних виборів у Могилянці під час зібрання у Голови Верховної Ради вважаю тиском радикально налаштованих персонажів, які звикли діяти вуличними гаслами та методами, а не за законом і порядком.

Нагадаємо, в НаУКМА під час виборів президента з виборчої дільниці начебто була викрадена скринька з бюлетенями. Однак її з часом повернули, проте вона була пошкоджена. Іншу скриньку невідомі залили зеленою фарбою та зіпсували частину бюлетенів.

Пропри це, виборчий комітет порахував усі бюлетені, і з тимчасово зниклої скриньки також, проголосивши переможцем виборів Сергія Квіта.

У МОН видали наказ про нові вибори в НаУКМА, проте прем'єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відкликали наказ про перевибори. Студенти НаУКМА оголосили страйк з вимогою призначити Квіта президентом вузу.

Читайте також

1