Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир'я після відновлених боїв

Внаслідок конфлікту є загиблі з обох сторін
Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир'я після відновлених боїв
Армія Азербайджану (фото: Міноборони АР)
17 Листопада 2021, 10:01
читать на русском

Між Вірменією та Азербайджаном 16 листопада відновилися бої. Зокрема, азербайджанські збройні сили завдали артилерійських ударів по території в районі гори Цицернакар у Сюнікській області.

Зазначається, що в ході бойових зіткнень у вівторок Вірменія втратила одного військовослужбовця, 13 було взято у полон, а долі ще 24 військовослужбовців невідомі.

Як повідомляє "Спутнік Вірменія", у Міноборони Вірменії кажуть, що у ході бойових дій 16 листопада, коли вірменські позиції зазнали атаки підрозділів ЗС Азербайджану, противник втратив до 70 військовослужбовців (убиті та поранені).  Також знищено військову техніку – 4 бронетранспортери БТР, бронетранспортер Sandcat, 5 військових вантажних автомобілів.

Однак Міністерство оборони Азербайджану заявляє про повний провал "провокації вірменської сторони на державному кордоні" та покладає відповідальність за протистояння та напруженість на офіційний Єреван.

В Міноборони АР повідомили, що під час операцій 16 листопада, "здійснених у відповідь на провокації вірменської сторони на кордоні", загинули семеро військовослужбовців азербайджанської армії. Крім того, у боях було поранено ще десятьох військовослужбовців ЗС Азербайджан.

Міністерство також повідомляє про стабілізацію ситуації на державному кордоні Азербайджану та Вірменії з вечора 16 листопада.

Сьогодні, 17 листопада, сторони домовилися припинити бойові дії та сісти за стіл перемовин.


Нагадаємо, що суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху тривала з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявила про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

У ніч на 28 липня на кордоні Вірменії та Азербайджану сталася стрілянина. Країни звинуватили один одного в провокаціях на північно-східному напрямку кордону. Троє вірменських військових загинули, ще двоє поранені.

Зовнішньополітичні відомства Вірменії та Азербайджану 17 жовтня оголосили про домовленість почати нове гуманітарне перемир'я, проте бойові дії тривають, сторони знову звинувачують один одного в порушенні перемир'я. Зокрема, Азербайджан заявив про нові обстріли вірменської сили, які завдали ракетного удару по території Ордубадского району.

Наприкінці жовтня минулого року Збройні сили Азербайджану звільнили від окупаційної армії Вірменії місто Зангилан. Також військові взяли під контроль 24 села в Нагірному Карабасі.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі"Вірменія та Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"

Читайте також

1