Вірменія та Нагірний Карабах оголосили воєнний стан

Таке рішення ухвалили через бойові дії на кордоні з Азербайджаном
Важливо
Вірменія та Нагірний Карабах оголосили воєнний стан
Військові у Нагірному Карабаху
27 Вересня 2020, 14:53
читать на русском

У Нагірному Карабаху та у Вірменії ввели воєнний стан через загострення ситуації на кордоні з Азербайджаном.

Про оголошення воєнного стану у Нагірному Карабаху повідомив голова республіки Араік Арутюнян, передають вірменські ЗМІ.

Ми почали мобілізацію всіх громадян від 18 років. У країні оголошується воєнний стан, - зазначив він.

Своєю чергою, уряд Вірменії запровадив у країні воєнний стан і оголосив загальну військову мобілізацію.

Читайте також

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на своїй сторінці у Facebook.

Тепер за рішенням уряду оголошено воєнний стан і загальна мобілізація. Рішення набуде чинності з моменту публікації. Прошу особовий склад військ з'явитися в свої районні військові комісаріати, в ім'я Батьківщини, в ім'я перемоги, - написав він.

Раніше повідомлялося, що на азербайджано-вірменському кордоні знову спалахнули бойові дії. Вірменія звинувачує Азербайджан у початку нападу на Нагірний Карабах, а Азербайджан заявляє, що розпочав контрнаступальну операцію своїх військ по всій лінії фронту.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабаху між Азербайджаном і Вірменією триває вже понад 20 років.

1988 року населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Вже 1994 року за посередництва Москви сторони підписали угоду про перемир’я, яка поклала край активним бойовим діям у регіоні, але залишила Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Понад 30 тисяч осіб загинули за 6 років війни. Відтоді час від часу у Карабасі відбувається стрілянина, але до масштабних бойових дій в останні роки не доходило.

У липні 2020 року на кордоні Азербайджану і Вірменії сталося загострення ситуації, в результаті обидві країни зазнали втрат, зокрема, серед вищого військового керівництва.