У Нагірному Карабаху спалахнули бойові дії: що каже Вірменія та Азербайджан

Вірменія звинуватила Азербайджан у нападу
У Нагірному Карабаху спалахнули бойові дії: що каже Вірменія та Азербайджан
Війна у Нагірному Карабаху
27 Вересня 2020, 11:32
читать на русском

На азербайджано-вірменському кордоні знову спалахнули бойові дії. Вірменія звинувачує Азербайджан у початку нападу на Нагірний Карабах, а Азербайджан заявляє, що розпочав контрнаступальну операцію своїх військ по всій лінії фронту.

Про це повідомляє видання "Эхо Кавказа".

Противник почав напад в напрямку Арцаха (Нагірного Карабаху - ред.). Армія оборони успішно протистоїть нападу. Ситуація знаходиться в оперативному розвитку, - заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Він закликав довіряти лише офіційним джерелам.

У відповідь, пресслужба міноборони Азербайджану повідомила, що "з метою припинення бойової активності збройних сил Вірменії та забезпечення безпеки мирного населення командування азербайджанської армії ухвалило рішення почати контрнаступальну операцію наших військ по всьому фронту".

Особовий склад і танкові підрозділи за підтримки підрозділів ракетно-артилерійських військ, фронтової авіації і безпілотних літальних апаратів (БПЛА), виявивши велику кількість живої сили, військові об'єкти і бойову техніку збройних сил Вірменії, розташованих на передній лінії і в глибині оборони противника, знищують їх, - заявили в міноборони Азербайджану.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабаху між Азербайджаном і Вірменією триває вже понад 20 років.

1988 року населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. Вже 1994 року за посередництва Москви сторони підписали угоду про перемир’я, яка поклала край активним бойовим діям у регіоні, але залишила Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

Понад 30 тисяч осіб загинули за 6 років війни. Відтоді час від часу у Карабасі відбувається стрілянина, але до масштабних бойових дій останні роки не доходило.

У липні 2020 року на кордоні Азербайджану і Вірменії сталося загострення ситуації, в результаті обидві країни зазнали втрат, зокрема, серед вищого військового керівництва.