Виробляємо спільні рішення з партнерами: Кулеба про реакцію України на блокаду портів

Сьогодні проведуть перемовини з НАТО та Румунією
Важливо
Виробляємо спільні рішення з партнерами: Кулеба про реакцію України на блокаду портів
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (фото: МЗС України / Facebook)
11 Лютого 2022, 17:48
читать на русском

Україна звернулася до Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Організації Об'єднаних Націй і дружніх держав для координації відповіді на блокування Росією Чорного та Азовського морів.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу у Харкові, який транслювався у соцмережі Facebook.

Ми одразу по лінії МЗС поінформували про ці дії Російської Федерації генерального секретаря ООН, Європейський Союз, керівництво дружніх держав і розпочали двосторонні консультації з чорноморськими країнами з метою вироблення спільних дій, тому що безпека Чорного моря стосується кожного з нас. Відповіді однієї України буде недостатньо, і ми підключили партнерів для того, аби підготувати скоординовані дії у відповідь, - сказав Кулеба.

"Росія не повинна мати свободу, щоб маніпулювати темою навчань для того, аби блокувати по суті торговельні шляхи в Чорному морі. Зараз ви могли бачити, що з'явилась нова інформація щодо зміни координат навчань. Тому ситуація є динамічною. Ми уважно за всім стежимо і перебуваємо у постійних консультаціях з партнерами щодо стримування цих дій Росії і щодо наших колективних дій у відповідь", - додав міністр.

Він зауважив, що сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває у Румунії, і з української ініціативи питання блокування Чорного та Азовського морів буде предметом переговорів.

Ми сьогодні перебуватимемо на зв'язку і з НАТО, і з Румунією з цього приводу, - повідомив Кулеба.

Нагадаємо. Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України сьогодні розгляне питання територіальної оборони та регіональної політики. Але однією з основних тем будуть російські навчання, які фактично блокуватимуть українські морські порти.

Читайте також